fbpx

Terugkeer Koude Oorlog? Amerikanen en Russen richten wapens op elkaar

Redactie GFC Nieuws — Moskou reageert op de Amerikaanse dreiging in Europa. De VS plaatste anti-raketelementen in Roemenië, gericht op Rusland. De Russen reageerden met strategische bommenwerpers en raketsystemen op de Krim. Die moeten Rusland beschermen tegen Amerikaanse aanvallen vanuit Europa.

Viktor Bondarev, hoofd van het Defensie- en Veiligheidscomité van de Russische Federatie, noemde de installatie van het Amerikaanse MK-41 raketsysteem in Roemenië een “serieuze uitdaging.”

Het Russische Ministerie van Defensie nam de uitdaging aan en zette squadrons van Tu-22M3 langeafstand raketdragende bommenwerpers op de Krim in.

Ook de ultramoderne raketsystemen van Rusland, waaronder S-300 en S-400, Buk-M2, Pantsir-S1 en twee modificaties van de nucleair geschikte Iskander, zijn op het schiereiland gestationeerd.

BEKIJK OOK
Incrimineren Indiërs in Suriname heeft vies etnisch tintje, zegt Dharm Mungra

De Tu-22M3 bommenwerpers kunnen kernkoppen afleveren op elke plek in Europa. Zij zijn ook in staat vijandelijke raketafweer en luchtverdedigingsvoorzieningen te raken.

De VS plaatsten in 2016 anti-raketelementen in Roemenië en begonnen in hetzelfde jaar met de bouw van een andere site in Polen. Washington beweerde dat dit nodig was om Iraanse en Noord-Koreaanse ballistische raketten tegen te houden. Rusland bestempelde deze stappen echter als een ernstige bedreiging voor zijn nationale veiligheid.

Foto: Wikipedia