Terugdringen toegenomen criminaliteit in Suriname niet alleen een taak voor de politie

Bewakingscamera1

GFC LIFESTYLEREDACTIE-  Het terugdringen van de toegenomen criminaliteit in Suriname is niet alleen een taak die is weggelegd voor de politie.

Dat zegt een psychologe verbonden aan het KIVC aan GFC Nieuws

Preventie van criminaliteit vergt volgens haar een geïntegreerde aanpak die verder gaat dan wetshandhaving alleen.

Een van de meest effectieve methoden is naar haar zeggen vroegtijdige interventie in het onderwijs, waarbij kinderen sociale en emotionele vaardigheden aangeleerd krijgen.

Dit helpt hen conflicten op een niet-gewelddadige manier op te lossen en verkleint de kans dat ze later crimineel gedrag vertonen.

Daarnaast spelen sociale diensten een rol door hulp te bieden aan kwetsbare individuen, zoals mensen met verslavingsproblemen of geestelijke gezondheidsproblemen. Door deze groepen te ondersteunen, wordt de noodzaak om te vervallen in criminaliteit verminderd.

Stadsplanning kan eveneens bijdragen aan criminaliteitspreventie. Goed ontworpen openbare ruimtes met voldoende verlichting en zichtlijnen kunnen potentiële daders ontmoedigen.

Ook ziet ze veel heil in het in het leven roepen van buurtwachten en community policing waarbij lokale bewoners actief betrokken worden bij het monitoren van hun omgeving, wat het moeilijker maakt voor criminaliteit om onopgemerkt te blijven.

OOK INTERESSANT
Een mooi wandelpark zou Paramaribo veel aantrekkelijker maken voor toeristen en locals

Beleidsmakers in Suriname zouden ook meer maatregelen moeten nemen om werkgelegenheid te creëren, wat bijdraagt aan sociale stabiliteit en het verminderen van criminaliteit.