fbpx
Terugblik BEP

Op 29 april 1973 werd als voorloper van de emancipatiestrijd van de bosneger, de politieke organisatie Bosneger Eenheidspartij, de BEP opgericht.

De oprichting van de BEP is mede naar aanleiding van een fundamentele verschil van mening binnen de Progressieve Bosneger partij, PBP, over welke politieke richting of koers gevolg moest worden om de doelen van die partij gerealiseerd te krijgen.

De BEP heeft vanaf haar ontstaan gesteld vanuit de eigen ontwikkelde visie over mens en maatschappij, de ontwikkeling van alle achterstandsgebieden en van alle gemarginaliseerde groepen ter hand te zullen nemen.

Een quick scan om die gebieden en groepen vast te stellen, heeft primair als resultaten opgeleverd, de gebieden in het binnenland en de aldaar voorkomende bevolkingsgroepen.

Dit geeft aan, hoewel de naamgeving etnisch bepaald was, dat de BEP vanaf het begin de keuze gemaakt heeft voor de minst ontwikkelde gebieden en de meest gemarginaliseerde groepen in Suriname.

In 1987 heeft de partij uitgaande van de wet op de politieke partijen, andere en passende betekenis gegeven aan de initialen BEP. Thans draagt de partij de naam van Broederschap en Eenheid in de Politiek, BEP.

Om de doelen te verwezenlijken, zijn er diverse strategieën ontwikkeld om mede regeringsverantwoordelijkheid te dragen. De partij heeft in dit kader diverse samenwerkingsrelatie aangegaan met andere politieke partijen.

In 1991 is in DA91 – verband 3 zetels behaald, maar kon geen deelnemen aan de regering en moest toen vanuit de oppositie opereren. In 1996 behaalde BEP 1 zetel in DA91 – verband.

Pogingen om in dat jaar als middenblok een coalitie te vormen met het Nieuw Front mislukte door verraad van enkele DNA leden van het Nieuw Front/VHP en KTPI als ook door twee leden van de combinatie DA91. In 2000 is wederom een zetel behaald en bleef de BEP in de oppositie functioneren.

De pogingen die de BEP ondernam vanaf 1990 om de ABOP en later SEEKA terug te krijgen in de moeder partij, zou in 2003 resulteren in de vorming van A Combinatie, een naam die bedacht is door de kunstenaar wijlen Stanley Pika. In 2005 behaald A Combinatie 5 zetels, waarvan de BEP 4 zetels en de ABOP 1 zetel.

Het Nieuw – Front dat 24 zetels behaalde, heeft A Combinatie na de uitslag uitgenodigd een regeringscoalitie te vormen. NA goede voorbereiding heeft de BEP in AC verband productief deelgenomen aan de regering Venetiaan-Sardjoe.

Enkele van de speerpuntprojecten van de BEP ,die in deze vijf jaren gerealiseerd zijn ,betreffen de asfaltering van de wegstrekking Paranam-Afobakka en Berg en Dal atjoni.

Verder de asfaltering van de Oostelijke deel van de Oost-West verbinding. Ook het elimineren van de malaria of deze structureel en fundamenteel terugdringen tot het uiterste minimum een wapenfeit van de BEP in een regeerperiode.

De opzet van de groei of ontwikkelingskerncentra Stoelmanseiland, Atjoni en Snesikondre zijn wapen feiten van de BEP.

De partij vindt het erg jammer dat er op het stuk van de groeicentra discontinuïteit van beleid heeft plaatsgevonden in de haast afgelopen regeerperiode Bouterse-Ameerali.

De BEP heeft aanvankelijk deelgenomen aan het kabinet, maar is op basis van de verdeel en heersstrategie van de NDP voorzitter en door hoog verraad van de eigen broeders van ABOP en SEEKA uit de regering gezet.

De BEP heeft ook te kampen gehad met strubbelingen die aangewakkerd werden door externe en interne krachten. Dit heeft erin geresulteerd dat de DNA leden van de BEP Waldi Ajaiso en Diana Poki als ook de ex-minister Linus Diko de partij ook verraden hebben.

Desalniettemin heeft de partij al deze golven overleefd en zal bij de komende verkiezing ten minste even sterk uit de bus komen.

De keuze om in V7- verband de verkiezingen in te gaan is een weloverwogen besluit geweest. De partij wenst in een democratische, transparante en non-gangsterisme omgeving te willen bewegen.

Op basis van de ervaringen((de lessons learn) van de functionering in de regering Venetiaan-Sardjoe en in de Regering Bouterse-Ameerali, is de keuze gemaakt.

Het BEP – bestuur feliciteert de achterban en sympathisanten en roept allen op massaal hun stem uit te brengen op de BEP – kandidaten op V7 -kandidatenlijst.

BEP nieuwsdienst

Meer nieuws

MMC heeft nieuw bestuur

GFC NIEUWS- Het Mungra Medisch Centrum heeft een nieuw stichtingsbestuur, dat vrijdag is geïnstalleerd door de Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Impotent of minder potent?…

28 nieuwe Covid-gevallen, 18 genezen

GFC NIEUWS- Donderdag op vrijdag zijn er 28 nieuwe Covid-19-gevallen genoteerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Nog geen uitkering uit Covid-19 Fonds

GFC NIEUWS- Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken laat weten dat het uitbetalen van de werkloosheidsuitkering aan werklozen die tijdens de operatie van het…

Ingezonden| Onze Staatsbedrijven

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de president van Suriname onlangs een onderhoud heeft gehad met de president-commissarissen van een aantal Staatsbedrijven. Impotent…

Duurzaam sociaal vangnet in aanmaak

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft een traject ingezet om te komen tot een duurzaam sociaal vangnet. Hiervoor vindt er een…

lijk 15-jarige jongen geborgen

GFC NIEUWS- Daags na het politiebericht over de vermoedelijke verdrinking van de 15-jarige Diren Surjbali is zijn ontzielde lichaam uit de Nickerierivier gehaald. Impotent of…

HVB-topper Frans Kasantaroeno heengegaan

GFC NIEUWS- De politicus Frans Kasantaroeno is woensdag vrij plotseling overleden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Is Lager Beroepsonderwijs (LBO) tweederangs?

GFC NIEUWS- De resultaten van het schooljaar 2019-2020 zijn op alle niveaus sterk verbeterd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Groene zeedijk voorbeeld voor de wereld

GFC NIEUWS- Het startsein voor het Groene Zeedijkproject te Weg naar Zee is woensdag gegeven. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Roseline Daan nieuwe directeur Cultuur

GFC NIEUWS- Roseline Daan is de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur, dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Impotent of minder…

RBTO houdt verdachte schietincident aan

GFC NIEUWS- Het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) heeft op 19 september de 38-jarige Louise V. aangehouden en overgedragen aan de recherche van Regio Oost….

Weekend afsluiting brug over Beekhuizenweg

GFC NIEUWS- De brug over de Beekhuizenweg die leidt naar Livorno zal het komend weekeinde worden afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Impotent of minder potent? Maak online…

Commissie gaat Valutawet evalueren

GFC NIEUWS- Er komt binnenkort een commissie om de Valutawet te evalueren. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Man verhangt zich

GFC NIEUWS- Een man heeft dinsdagavond mogelijk zelfmoord gepleegd door zich te verhangen in een kamer. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…