fbpx
Terugbetalingscapaciteit Suriname beter met olie-inkomsten

GFC NIEUWS- Suriname zit momenteel met heel wat schulden die terugbetaald moeten worden. Het land is daartoe momenteel niet in staat en de regering kijkt naar een aantal trajecten die ernaartoe moeten leiden dat de schulden afgelost worden.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi zal de terugbetalingscapaciteit van Suriname over 4-5 jaar beter zijn door de inkomsten uit de oliesector. In de zoektocht naar kapitaal wordt daarom gesproken met entiteiten die over voldoende goedkoop materiaal beschikken en bereid zijn Suriname dat kapitaal tegen gunstige voorwaarden te lenen. Het staatshoofd praat over een zodanige aflossingsovereenkomst met een grace periode van 4-5 jaar, de periode waarover Suriname vanwege de olie-inkomsten beter in staat zal zijn af te lossen.

Daarnaast worden ook gesprekken gevoerd met multilaterale organisaties zoals het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Suriname heeft bij het IMF al officieel het verzoek voor bijstand gedaan. De regering bestudeert de inzichten van het fonds, die op zijn beurt vanuit een multilateraal perspectief nagaat in hoeverre Suriname ondersteund kan worden met financiële injecties en in samenspraak met andere instituten.

Tevens is het de bedoeling met deze instituten na te gaan hoe het land haar schulden kan herschikken, herprofilen dan wel herstructureren. Met bilaterale overheden als Nederland en de Verenigde Staten van Amerika worden ook gesprekken gevoerd voor bijstand.

President Santokhi benadrukt dat de regering in een vroeg stadium heeft aangegeven dat de crisis waarin Suriname verkeert heel ernstig is. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft met cijfermateriaal aangetoond dat er op maandbasis er een tekort van 200-400 miljoen SRD is. Voor september is er een tekort van ruim 400 miljoen SRD.

Volgens het staatshoofd heeft het verschil van tekorten op maandbasis ook te maken met een schuld met rente die die op maandbasis betaald moet worden. Er zijn veel leningen die op maandbasis afgelost moeten worden en de inkomsten zijn niet genoeg om de uitgaven te dekken. De inkomsten uit meest belangrijke sectoren, te weten Newmont, Staatsolie, IAmGold zijn verpand en de gelden komen niet in staatskas.

Het staatshoofd brengt in herinnering dat naast de reguliere salarisuitbetalingen met twk en ook de 50% overeengekomen verhoging met de CLO, de regering verder gebonden is aan heel wat overeenkomsten, op welke bij het niet uitvoeren een boete staat. Juristen zijn doende na te gaan welke van deze overeenkomsten herzien moeten worden.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…