Wanneer Amerika uit Syrie vertrekt, zullen de Koerden mogelijk worden toegestaan de wapens te behouden die zij van de VS ontvingen. De Koerden voelen zich door het vertrek van de Amerikanen uit Syrië verraden, de Turken vinden dat de VS met de Koerdische wapendeal afspraken met Turkije schendt.
Het Pentagon heeft nog geen besluit genomen over het voorstel van Amerikaanse commandanten, die aanbevelen de Koerdische milities hun wapens en uitrusting, geleverd door het Amerikaanse leger, te laten houden.
Zo’n beslissing moet bovendien worden goedgekeurd door Donald Trump, die eerder deze maand de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Syrië beval.
Zware wapens
Amerika gaf pas in 2017 toe dat hij de Koerden voorzag van zware wapens. Volgens Ankara zou de aftredende Amerikaanse defensieminister Jim Mattis hebben toegezegd dat de Koerden al deze wapens zouden moeten inleveren.
Recep Tayyip Erdoğan kondigde twee weken terug aan dat Turkije de Koerden in noordelijk Syrië op zeer korte termijn zal aanvallen. Ankara stoort zich eraan dat Amerika de Koerden steunt, terwijl zij door Turkije als terroristen worden beschouwd.
Erdoğan uitte daarbij zijn teleurstelling over het feit dat door de VS gesteunde Koerdische strijders in Syrië de stad Manbij niet hadden verlaten, zoals afgesproken in een Amerikaans-Turkse overeenkomst eerder dit jaar.
“De Amerikanen zijn niet eerlijk; ze verwijderen nog steeds geen terroristen [van Manbij]. Daarom zullen wij het doen”, zei Erdoğan in een toespraak op de Turkse televisie.
Wie vecht tegen wie?
Er zijn vier kampen in de strijd in Syrië:
1) President Assad, gesteund door Iran, Rusland en Hezbollah; hij moet zich verdedigen tegen:
2) Islamitische Staat (ook wel IS, ISIS, ISIL of Daesh; begon als afsplitsing van Al Qaeda na interne strijd binnen de terreurgroep. Al Qaeda ontwikkelde zich met ondersteuning door de Amerikaanse CIA om de Russen uit Afghanistan te verjagen.)
3) De Amerikaanse coalitie, bestaande uit de VS met steun van
3.1: Jordanië, Turkije, de Golfstaten en geselecteerde terroristen, in het Westen ook wel rebellen genoemd (o.a. deserteurs uit het Syrische leger, Jihadisten en andere extremisten) en
3.2 cq 4: De Koerden.
De terroristische organisaties worden door de rest van de coalitie bevoorraad met o.a. wapens en munitie, en door de Amerikaanse CIA getraind om te helpen Assad uit het zadel te wippen.
Binnen de Amerikaanse coalitie is er echter onenigheid over deze aanpak: de Turkse president Erdogan is in eigen land verwikkeld in een jarenlang gewapend conflict met de Koerden.
Voor de Amerikanen is het lastig manoeuvreren: toegeven aan Turkije of de Koerden zal door de andere partij altijd als verraad worden gezien.