Terrorist werd geïnspireerd door Amerikaanse conservatieven: 40 doden, tientallen gewonden

Redactie GFC Nieuws — De witte terrorist die gistermiddag een bloedbad aanrichtte in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland), noemt zich een aanhanger van Donald Trump. Maar zijn grootste voorbeeld is de politiek activiste Candace Owens. Zij overtuigde hem “dat geweld het antwoord was, en niet berusting”, zegt hij. Owens moet daar hard om lachen.

Topfunctionarissen binnen de Amerikaanse regering weigeren de aanslagen op de moskeeën te benoemen als terreurdaden. Ook de vicepresident, de persvoorlichter van het Witte Huis, de Amerikaanse ambassadeur in Nieuw-Zeeland en anderen zien geen terreur in de gebeurtenissen.

Donald Trump ontkent dat er een toename is van wit nationalisme: “Ik zie dat niet echt. Ik denk dat het om een kleine groep mensen gaat. ‘

Hij zei verder dat hij geen manifest had gezien waarin de verdachte immigranten hekelde en hem – Trump – prees als “het symbool van een hernieuwde witte identiteit en een gemeenschappelijk doel”.

De Anti-Defamation League is het niet met Trump eens. De organisatie meldt dat in de Verenigde Staten rechtsextremisten gezamenlijk verantwoordelijk waren voor meer dan 70 procent van de 427 terroristische en extremistische moorden in de afgelopen 10 jaar, veel meer dan die gepleegd door linkse extremisten of binnenlandse islamitische extremisten.

Live stream

Brenton Tarrant (28) wilde met zijn terreurdaad de immigratie van moslims stoppen. “Ik wil zorg dragen voor de toekomst van mijn volk […] en wil de immigratie direct terugbrengen.” Hij hoopte met zijn daad ook een burgeroorlog in de Verenigde Staten te ontketenen.

“Met voldoende druk zal de linkervleugel in de Verenigde Staten proberen het tweede amendement af te schaffen, en de rechtervleugel binnen de VS zal dit zien als een aanval op hun eigen vrijheid.”

“Deze poging tot afschaffing van rechten door links zal resulteren in een dramatische polarisatie van de mensen in de Verenigde Staten en uiteindelijk tot een breuk van de VS langs culturele en raciale lijnen.”

Tarrant streamde zijn moordpartij langer dan een kwartier vanaf het moment dat hij vrijdagmiddag naar de de Masjid Al Noor liep en daar het vuur opende. Hier doodde hij 29 of 30 mensen. Daarna vermoordde hij nog eens 10 mensen in de Linwood Avenue-moskee. Op straat schoot hij een voorbijgangster in koelen bloede dood. Minstens 50 personen raakten gewond.

Facebook, Twitter en andere sociale media doen hun uiterste best de beelden van het internet te verwijderen en roepen hun leden op de video niet te delen. Het beeldmateriaal duikt echter nog steeds op omdat het zo snel wordt geüpload en gedeeld dat het niet op tijd kan worden geïdentificeerd en verwijderd door moderators.

Manifest

In een 73 pagina’s tellend manifest zegt de terrorist dat hij “miljoenen Europeanen en andere etnisch-nationalistische volkeren” vertegenwoordigt. De persoon die hem het meest beïnvloedde en hem radicaliseerde is de activiste Candace Owens, schrijft hij in zijn verklaring. Owens is een van de weinige zwarte aanhangers van Donald Trump en viel onder andere de zwarte actiegroep Black Lives Matter aan.

 

Hij noemt Owens als de persoon die hem het meest inspireerde tot het plegen van gewelddaden. Tarrant schreef dat hij “overdonderd” was door de inzichten van Owens. “Haar opvattingen duwden me verder en verder in het geloof van geweld over zachtmoedigheid.”

Laughing out loud

“Hoewel ik sommige van haar overtuigingen zal moeten verwerpen, gaan de extreme acties waar ze om roept veel te ver, zelfs naar mijn smaak,” schrijft hij.

Owens reageerde lacherig op Twitter. “LOL! FEIT: ik heb nooit iets geschreven dat mijn denkbeelden over het 2e Amendement of de islam onderbouwt (2e Amendement van de Amerikaanse grondwet: ‘Aangezien een goed geregelde militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, zal geen inbreuk worden gemaakt op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen.’)”

Online fronsten velen de wenkbrauwen over haar gebruik van LOL (laughing out loud) en een lachende emoji bij een dergelijke tragedie.

 

Andere twitteraars wezen haar onmiddellijk op haar uitlatingen in het verleden.

Owens deed de reacties af als “aanvallen van links” en bleef zich verdedigen tegen “racistische linksen”. De idee dat zij met haar conservatieve denkbeelden “radicale islamofobe witte suprematie-terreur in het buitenland heeft geïnspireerd” noemde zij “absurd”.

Overige berichten