Terrorisme Monitor: groot aantal IS-terroristen actief in India

Redactie GFC Nieuws — Islamitische Staat (IS) lijkt springlevend in India. Veiligheidsdiensten ontdekten een groot aantal ondergrondse IS-netwerken, die terroristische aanslagen voorbereidden. De aanslagen zouden gericht zijn op vitale en gevoelige installaties en locaties in en rond de nationale hoofdstad New Delhi en plaatsen in de staten Uttar Pradesh en Maharashtra.

De Terrorisme Monitor van de Jamestown Foundation constateert dat de idealen van IS nog springlevend zijn bij sommige Indiase moslims.

Eind december arresteerden terrorismebestrijders minstens 10 leden van Harkat-ul-Harb-e-Islam (HuHI). Een eerste onderzoek wees uit dat Muhammed Suhail, de leider van de HuHI, geld en logistiek mobiliseerde om bomaanslagen en zelfmoordaanslagen uit te voeren op belangrijke plaatsen in en rond New Delhi.

De politie nam grote hoeveelheden explosieve materialen (kaliumnitraat, ammoniumnitraat, zwavel, enzovoorts) in beslag. Ook wapens en munitie werden geconfisqueerd, waaronder een lokaal gemaakte raket- en granaatwerper.

In de weken daarna werden nog meer terroristische cellen opgerold. Een van hen, Ummat-e-Mohammadiya (UeM), had nieuwe technieken ontwikkeld om voedsel en water op religieuze bijeenkomsten te vergiftigen.

De UeM zou waarschijnlijk Kumbh Mela-bijeenkomsten (Hindoepelgrimages) aanvallen in Uttar Pradesh. Ook in Kerala zouden pelgrims het doelwit zijn van de terroristen.

Volgens Mohan Dahikar, een hoge politieambtenaar, zijn de UeM-leden goed opgeleide ingenieurs en apothekers, en hebben ze contact met een niet-geïdentificeerde figuur binnen Islamitische Staat, die buiten India is gevestigd.

Overige berichten