Terreuraanslag Charlottesville: moordenaar bekent (bijna) alles, krijgt misschien levenslang

Redactie GFC Nieuws — James Alex Fields jr. heeft bekend dat hij de dodelijke terreuraanval tijdens een demonstratie van antiracisten in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia) heeft uitgevoerd. Hij zou hiervoor levenslang kunnen krijgen. Op slechts één punt, waar hij de doodstraf voor had kunnen krijgen, bekende hij geen schuld.

Fields (22) ramde in augustus 2017 zijn auto in een groep antiracisten die betoogden tegen een bijeenkomst van witte racisten.

Daarbij kwam de 32-jarige Heather Heyer om het leven. Tientallen demonstranten raakten gewond. Op videobeelden van het incident is te zien hoe lichamen door de lucht vlogen en mensen tegen de grond gesmakt werden toen Fields verschillende malen op hen inreed.

Na de aanslag zei de moeder van de dader dat die geen racist was: “Hij heeft een zwarte vriend.”

Veel mensen schreven de daad van Fields  toe aan Donald Trump, vanwege de verdeeldheid en racistische retoriek die zijn kandidatuur bepaalden. Witte racisten in het hele land en over de hele wereld werden hierdoor aangemoedigd.

Trump zei tijdens een landelijk uitgezonden persconferentie op tv dat “je aan beide kanten erg goede mensen had”; veel mensen concludeerden dat Trump geloofde dat er “erg goede mensen” waren onder de witte racisten.

Hij benadrukte dat beide kanten schuldig waren aan het gebeurde en dat beide partijen zich hadden misdragen. Volgens Trump was een groep racisten die met een vergunning vreedzaam betoogden, aangevallen door een gewelddadige groep antiracisten die zonder vergunning demonstreerden. Het zou een jaar duren vóór Trump op deze woorden terugkwam.

Overige berichten