fbpx

Terdoodveroordeelde oud-Pakistaanse president wordt opgehangen

GFC NIEUWS- Pervez Musharraf, de voormalige Pakistaanse president, zal worden opgehangen.

Musharraf, die van 2001 – 2008 president was, werd vandaag door een speciale rechtbank veroordeeld tot de doodstraf.

Hij krijgt de straf wegens hoogverraad en ondermijning van de grondwet. Reden voor de aanklacht was dat hij in 2007 de noodtoestand had uitgeroepen in Pakistan om aan de macht te blijven.

De 76-jarige Musharraf was niet bij de rechtszaak aanwezig, omdat hij naar eigen zeggen te ziek is. Hij verblijft momenteel in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

Vorige maand kwam een video vrij van de oud-president uit het ziekenhuis in Dubai. Daarin zegt hij geen eerlijke behandeling in de rechtszaak te krijgen. “Ik diende de natie en nam beslissingen om het land beter te maken”, aldus Musharraf in de video.

Musharraf kwam in 1999 aan de macht in Pakistan door als legerleider een staatsgreep te plegen. Twee jaar later werd hij president. Hij koos de kant van de Verenigde Staten bij de ‘war on terror’ die volgde op de aanslagen van 11 september 2001. Dat stuitte op felle kritiek van religieuze politieke partijen en leidde tot jarenlang islamitisch geweld in Pakistan.

BEKIJK OOK
Monteur aangehouden voor verduistering geld klanten en slopen onderdelen voertuigen

Om aan de macht te kunnen blijven, riep Musharraf in november 2007 de noodtoestand uit. Daarmee schortte hij alle burgerlijke vrijheden, mensenrechten en democratische processen op. Dit duurde tot februari 2008.

Musharraf trad later dat jaar af als president, toen een politieke partij die hem steunde weinig stemmen kreeg tijdens verkiezingen. In 2016 vluchtte hij naar het buitenland.

Rechtsgeleerden zeggen dat hij het vonnis in hoger beroep kan aanvechten.