fbpx

Televisie kijken met uw kind kan hun cognitieve ontwikkeling ten goede komen

GFC NIEUWSREDACTIE- Televisie kijken kan nuttig zijn, volgens onderzoekers die onderzochten hoe passief schermgebruik de ontwikkeling van een jong kind beïnvloedt.

Recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology onderzocht de invloed van passief schermgebruik op de cognitieve ontwikkeling van een jong kind. Volgens de studie kan schermblootstelling – of het nu vanaf een tv of een mobiel apparaat is – voordelig zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

Dr. Eszter Somogyi van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Portsmouth zei: “We zijn gewend om te horen dat schermblootstelling slecht is voor een kind en ernstige schade kan toebrengen aan hun ontwikkeling als het niet beperkt is tot minder dan een uur per dag. Hoewel het schadelijk kan zijn, suggereert onze studie dat de focus moet liggen op de kwaliteit of context van wat een kind bekijkt, niet op de kwantiteit. ”

Ze vervolgt: “Zwak verhaal, snelle bewerking en complexe stimuli kunnen het voor een kind moeilijk maken om informatie te extraheren of te generaliseren. Maar wanneer scherminhoud geschikt is voor de leeftijd van een kind, heeft dit waarschijnlijk een positief effect, vooral wanneer het is ontworpen om interactie aan te moedigen. ”

BEKIJK OOK
Gemiddelde zwangerschapsduur in VS korter dan in Europese landen

Hoewel het juiste type inhoud meer goed dan kwaad kan doen, waarschuwt de studie dat tv-kijken andere leeractiviteiten, zoals socialiseren, niet mag vervangen. In plaats daarvan is het noodzakelijk om zorgverleners van kinderen jonger dan 3 jaar te informeren over de risico’s die gepaard gaan met langdurige blootstelling aan schermweergave in de verkeerde context.

De auteurs bevelen aan om contexten te versterken die het leren bevorderen, zoals het bekijken van gekozen aan leeftijd aangepaste inhoud, kijken met toezicht van een volwassene en het niet hebben van een tweede apparaat of tv-scherm op de achtergrond.