Telefoonverslaving grijpt om zich heen onder Surinaamse jeugd, zegt lifestyledeskundige

telefoon smartphone

Een groot deel van de Surinaamse jongeren zit urenlang vastgeplakt aan hun telefoon. Dit leidt mogelijk tot een ‘welzijnscrisis’.

Lifestyledeskundige en trendwatcher Patricia Wong maakt zich grote zorgen over deze volgens haar groeiende verslaving in ons land.

In een reactie aan GFC Nieuws zegt ze dat er volgens haar analyse ook in Suriname sprake is van een duidelijke toename in schermgebruik onder jongeren.

“Je ziet het overal om je heen, op school, op straat, zelfs tijdens familiebezoeken,” merkt ze op.

Wong sluit zich daarom volledig aan bij recente oproepen van honderden artsen en wetenschappers in Nederland om strengere regels in te voeren voor het gebruik van smartphones en sociale media door jongeren.

Volgens de Nederlandse deskundigen is het tijd om anders te gaan denken over wat we normaal vinden. Zij stellen voor om pas vanaf 14 jaar een smartphone toe te staan en sociale media pas vanaf 16 jaar.

De experts wijzen op ernstige gevolgen zoals bijziendheid, minder beweging en verstoorde slaap bij kinderen die dagelijks uren naar hun scherm staren.

Patricia Wong herkent deze trend dus ook in Suriname, maar ziet nog een ander risico. “Bij ons wordt ontwikkeling ongemerkt afgeremd,” zegt ze.

“Kinderen én volwassenen zitten urenlang te scrollen door zinloze filmpjes. Dat vertraagt niet alleen hun groei, maar houdt ook kennisontwikkeling tegen.”

Volgens Wong speelt de unieke Surinaamse cultuur hierbij een rol. Ze wijst op het gemak waarmee mensen digitale afleiding toelaten, terwijl er weinig aandacht is voor educatieve of vormende inhoud.

“We zijn vaak te weinig bezig met leren en persoonlijke groei,” zegt ze. “Als we zo doorgaan, kweken we een generatie die sneller afgeleid is dan geïnspireerd.”

Ze roept ouders, scholen en beleidsmakers op om stil te staan bij de impact van schermgebruik op de jeugd.