fbpx
Technische missie uit Japan bezoekt ijsfabrieken

GFC NIEUWS-Een technische missie van het Japan International Cooperation System (JICS) is namens de Japanse regering momenteel op werkbezoek in Suriname.

Uit het programma “Economic and Social Development Program” van Japan was een Memorandum of Understanding getekend in december 2018 voor een samenwerking tussen Suriname en Japan ter ondersteuning van de visserijsector.

Door Japan is een bedrag van ruim US$3,5 miljoen vrij gemaakt ter ondersteuning aan de visserijsector in ons land.

De grant is met name bestemd voor de aankoop van benodigdheden voor de bevolkingsvisserij en controle activiteiten die door de Maritieme Politie Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgevoerd zullen worden.

Eerder zijn er werkbezoeken voor dit programma afgelegd door de deskundigen van JICS en de niet residerende ambassadeur van Japan, Misuhiko Okada aan Suriname.

De missie die momenteel in Suriname vertoeft, bestaat uit twee deskundigen van het JICS, die technische informatie moeten inwinnen voor de aankoop en bouw van een 6-tal ijsmachines voor Suriname.

Deze informatie is nodig voor het bedrijf die moet zorgdragen voor de machines. De zes ijsmachines zullen in verschillende districten worden geplaatst.

De districten die in aanmerking komen voor een ijsmachine zijn: de districten Commewijne, Paramaribo en Sipaliwini. Suriname komt in met de bouw van de ijsfabriek en aansluiting van elektriciteit en water.

Enkele van de gebieden smachten reeds geruime tijd naar een ijsfabriek om hun producten veilig te kunnen stellen.

Voor de vissers zal dit van grote betekenis zijn, aangezien hun visvangt op ijs moet en de vis hierdoor langer vers kan blijven.

De Japanners hebben onder meer de plaatsen Atjoni en Apoera bezocht, waar een ijsmachine geplaatst zal worden Daarnaast hebben zij gesprekken gevoerd met de plaatselijke authoriteiten.

Ook de kwaliteit van het leidingwater is gemeten, wat belangrijk is voor het produceren van ijs.

Sinds de jaren ’50 is er een samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Japan met betrekking tot de visserijsector. Deze samenwerking resulteerde in het exporteren van verschillende soorten vis en visserijproducten naar Japan.

Op haar beurt heeft dit Oost-Aziatisch land de visserijsector in Suriname ondersteund met het opzetten van twee visserijcentra, waaronder het Visserijcentrum Commewijne en het Visserijcentrum Bethesda meer bekend als JICA.

In 2010 heeft Japan ook bijgedragen aan de rehabilitatie van VCC.

Suriname heeft met Japan ook werkrelaties op andere gebieden. Aan de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis is een grant gegeven voor de bouw van een nieuwe bloedbank in Nickerie.

Meer nieuws

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….