fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Technische assistentie Nederland aan Suriname moet aansluiten bij inspanningen IMF

GFC NIEUWS- Nederland is op dit moment in gesprek met Suriname over mogelijke technische assistentie die bijdraagt aan structurele oplossingen van de huidige problematiek.
Het is van belang dat eventuele ondersteuning goed aansluit bij de inspanningen van internationale instellingen, zoals het IMF.
Zo reageren de Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, op vragen van de leden van de Tweede Kamer over de herijking van de relatie met Suriname.
Aangevoerd werd dat Suriname met een zware economische en financiële crisis kampt, waarvoor structurele oplossingen nodig zijn.
Suriname kan hiervoor volgens de Nederlandse ministers assistentie zoeken binnen het multilaterale stelsel, bijvoorbeeld bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en/of de Inter-American Development Bank (IDB).
De internationale financiële instellingen zijn goed gepositioneerd om landen te voorzien van advies over het versterken van macro-economische kaders en overheidsfinanciën waarmee deze landen op structurele wijze hun economische fundament en toegang tot kapitaalmarkten kunnen verbeteren.
Zo biedt het IMF ondersteuning aan landen in het aanpakken van financiële uitdagingen via programma’s met voorwaarden en aanvullende technische assistentie.
Nederland zou mogelijk kunnen assisteren bij het in kaart brengen van de steun die Suriname kan ontvangen van de internationale financiële instellingen.
Er is geen precedent voor een garantstelling door de Nederlandse staat ten behoeve van kapitaalmarktoperaties van landen die geen onderdeel van het Koninkrijk zijn of binnen het Europese kader vallen. Zelfs in de laatste gevallen is Nederland terughoudend met het uitgeven van garantiestellingen aan de hand van een hiervoor opgesteld toetsingskader, aldus de ministers.

OOK INTERESSANT
Nationale workshop voor implementatie Regionaal Actieplan Lederschildpad