Team Ramlila Suriname maakt indruk in India

“Ze waren perplex dat we na 150 jaar ergens 20.000 km verder de Ramlila in Hindi nog opvoeren,” zijn de woorden van de voorzitter van de Stichting Ramlila & Ramayan Foundation Suriname (SR&RFS), Amrika Anroedh.

Op 2 februari heeft een team bestaande uit 13 personen tijdens het Kumbh Mela festival in Prayagraj (Allahabad), India, het huwelijk van Sita en Ram en de verbanning van Ram naar het bos opgevoerd.

De opvoering was heel bijzonder en geslaagd voor een volle zaal van ongeveer 3000 mensen, omdat het Ramlila Team Suriname de opvoering in het Hindi heeft gedaan. Aan het eind van de opvoering heeft Anroedh een dankwoord in het Bhojpuri gegeven.

Suriname was voor de meesten een onbekend land, maar heeft zich mede door het spel in Hindi en het dankwoord in Bhojpuri zich op de kaart weten te plaatsen.

De directeur van het Ayodhya Research Instituut, Shri Yogendra Pratab Singh, gaf in zijn spreekbeurt aan hoe mooi Suriname is en dat wij een van de weinige diasporalanden zijn waar hij zich prettig voelde tijdens zijn Caribbean Ramlila Tour 2018. Er volgde een daverend applaus toen hij zei dat Suriname een klein India is met verschillende etniciteiten en dat hij heel trots is op Suriname.

De tweede opvoering is vanwege organisatorische en veiligheidsredenen afgelast door het organiserend comité. Alle toegangswegen naar het Kumbh Mela Festival terrein waren vanwege het grote bezoekersaantal (schatting 70 miljoen mensen) afgesloten.

Het Ramlila Team Suriname is heel warm ontvangen in India en heeft ook op cultureel gebied een goede indruk gehad. Zij hebben een aantal plaatsen bezocht (o.a. Prayagraj, Ayodhya, Varanasi, Delhi, Mathura) en ook kennis mogen maken met de gevarieerde gerechten uit de vegetarische Indiase keuken (bijvoorbeeeld: lauki ke halwa, verschillende daalsoorten en roti’s).

Voor de meeste spelers uit het team was deze reis een hele bijzondere en spirituele ervaring.

De meeste in Suriname vervaardigde rekwisieten zijn gedoneerd aan het Ayodhya Research Instituut.

De groep die zaterdag 9 februari is teruggekeerd naar Suriname, mag terugblikken op een geslaagde missie.

Overige berichten