fbpx

Te weinig zelfborstonderzoek bij vrouwen in Suriname

GFC NIEUWS- Heel weinig vrouwen in Suriname onderzoeken zelf hun eigen borst.

Het hoog aantal borstkankerpatiënten dat overlijdt zou hierdoor voorkomen kunnen worden want het beste devies in deze materie is nog steeds dat hoe eerder de aandoening ontdekt wordt, hoe groter de kans op een succesvolle bestrijding bestaat.

Dat helaas minder dan de helft van de Surinaamse vrouw de eenvoudige handmatige test doen door te voelen aan de borst op zoek naar opvallende zwellingen en knobbels bewijst een kleine steekproef die ‘s Lands Hospitaal nam op de Internationale Borstkankerdag op 29 oktober.

In dat kader hield het ziekenhuis een infodag op het terrein speciaal bestemd voor bezoekers, patiënten, cliënten en het personeel.

Uit het steekproefonderzoek onder 100 vrouwen kwam naar voren dat 40 van hen het zelfborstonderzoek doen en 60 van hen daar ontkennend op reageerden.

BEKIJK OOK
Man met ruim 6.5 kg cocaïne in reiskoffer betrapt op luchthaven

Er is bij de infodag gefocust op informatie over borstkanker en de behandelingsmethoden, zelfborstonderzoek, informatie over het dagbehandelcentrum en de Mamakliniek in ‘s Lands Hospitaal en preventie.

Regelmatig borstzelfonderzoek is belangrijk om borstkanker vroegtijdig te ontdekken. Te vaak wordt borstkanker pas ontdekt nadat de ziekte zich naar andere lichaamsdelen heeft verspreid.

Regelmatig borstzelfonderzoek is een belangrijk middel om de ziekte vroegtijdig te ontdekken.

De borsten van een vrouw bestaan voornamelijk uit vetweefsel en borstklieren. De borstklieren voeren vocht af in de melkgangen, die een verbinding vormen tussen de klieren en de tepel.

Tijdens de zwangerschap zwellen de borstklieren, zodat productie van melk kan plaatsvinden. De borstklieren zijn ook de plek waar borstkanker meestal begint.