fbpx

Te vroeg geboren kinderen die meer moedermelk drinken hebben een hoger IQ en grotere academische prestaties

GFC NIEUWSREDACTIE- In een zeven jaar durende studie van te vroeg geboren baby’s ontdekten onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital en medewerkers van het South Australian Health and Medical Research Institute dat kinderen die meer moedermelk kregen, zowel tijdens als na hun tijd op de neonatale intensive care unit (NICU), hogere academische prestaties, hogere IQ’s en minder ADHD-symptomen hadden.

De onderzoekers onderzochten gegevens over de dosering van moedermelk -de hoeveelheid moedermelk die baby’s elke dag kregen- en de duur van de moedermelk -hoe lang ouders borstvoeding bleven geven- om te zien of ze bepaalde neurologische ontwikkelingsresultaten konden voorspellen.

Deze resultaten omvatten academische prestaties, verbaal en prestatie-IQ, symptomen van ADHD, uitvoerende functie en gedrag.

BEKIJK OOK
Slapeloosheid verhoogt het risico op dementie bij oudere volwassenen

Over het algemeen ontdekte het team dat een hogere moedermelkinname geassocieerd was met een hoger Prestatie-IQ en hogere lees- en wiskundescores.

Ouders meldden ook minder ADHD-symptomen bij kinderen die tijdens de kindertijd meer moedermelk consumeerden.

De duur van de moedermelkinname  was ook geassocieerd met hogere lees-, spelling- en wiskundescores.

De onderzoekers controleerden op confounders, waaronder klinische en sociale factoren. Deze gunstige associaties waren sterker voor baby’s geboren in de laagste zwangerschapsduur, met name degenen die onder de 30 weken zwangerschap werden geboren.

De bevindingen van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open.