fbpx

Te veel ‘zwarte’ baby’s sterven nog steeds aan ernstige darmziekte

GFC NIEUWSREDACTIE- Een studie gepubliceerd in JAMA Network Open heeft aangetoond dat in de VS tussen 1999 en 2020 zwarte baby’s onevenredig stierven aan necrotiserende enterocolitis in vergelijking met blanke baby’s, ondanks algemene verbeteringen in de sterftecijfers van de ziekte.

Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij te vroeg geboren baby’s.
Medisch kwetsbare voldragen baby’s, zoals pasgeborenen geboren met een aangeboren hartafwijking, hebben ook een verhoogd risico op NEC.

Twee eerdere studies rapporteerden tegenstrijdige trends in NEC-percentages. Een studie van 2000-2011 toonde toenemende sterftecijfers van de aandoening in de loop van de tijd. Een andere studie rapporteerde dalende percentages van NEC van 2006-2017.

Onderzoekers van de huidige studie wilden de trends in NEC-gerelateerde sterfgevallen in de VS bepalen die beide perioden beslaan. Ze onderzochten ook raciale verschillen en geografische verschillen.

De studie gebruikte gegevens over Amerikaanse kindersterfte van 1999 tot 2020 van de Centers for Disease Control and Prevention en het National Center for Health Statistics. De onderzoekers analyseerden alle kindersterfte tot een jaar oud, met als onderliggende oorzaak NEC.

BEKIJK OOK
Nieuwe studie: Vliegtuiglawaai kan het hart beschadigen

Van de 88.125.233 levendgeborenen stierven 8.951 baby’s aan NEC. De percentages nec-gerelateerde sterfgevallen per 100.000 levendgeborenen waren hoger bij zwarte baby’s (16,1) in vergelijking met blanke baby’s (6,4).

Uit de studie bleek dat er in 2007 een omslag was met een verandering in de Amerikaanse trends in NEC-gerelateerde sterfgevallen; NEC-gerelateerde sterfgevallen daalden met 7,7% per jaar van 2007 tot 2012. Na 2012 waren er echter geen extra dalingen.

Raciale verschillen in NEC-gerelateerde sterfgevallen namen in de loop van de tijd af, hoewel in 2020 zwarte baby’s nog steeds 2,5 keer meer kans hadden om te sterven aan NEC dan blanke baby’s.