fbpx

Te veel of te weinig slaap kan leiden tot grotere cognitieve achteruitgang

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Degenen die te weinig of te veel slapen, ervaren een grotere cognitieve achteruitgang.

Zeven en een half uur is voldoende om scherpe en gezonde hersenen te behouden en alzheimer te voorkomen, blijkt uit een onderzoek van Washington University Sleep Medicine Center in de VS.

Tijdens de studie sliepen 100 oudere volwassenen met een monitor vastgebonden aan het voorhoofd, om hersenactiviteit tijdens de nachtrust te meten gedurende gemiddeld vierenhalf jaar.

Hoogleraar neurologie Brendan Lucey zei: ‘Onze studie suggereert dat er een reikwijdte, of ‘sweet spot’, is voor de totale slaaptijd waarbij de cognitieve prestaties in de loop van de tijd stabiel waren.

‘Korte en lange slaaptijden werden geassocieerd met slechtere cognitieve prestaties, mogelijk als gevolg van onvoldoende slaap of slechte slaapkwaliteit.’

BEKIJK OOK
Mannen die beweren dat ze hun mooie vrouwelijke vriendin niet willen binnendringen moeten niet liegen

Wetenschappers namen ook hersenvocht – gevonden in het weefsel dat de hersenen en het ruggenmerg omringt – om de waarden van Alzheimer-eiwitten te meten.

Cognitieve scores daalden voor de groepen die sliepen voor wat het equivalent zou zijn van minder dan vijf en een half of meer dan zeven en een half uur per nacht.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat geheugenverlies, verwarring en trager nieuwe vaardigheden oppakken, allen symptomen van de ziekte van Alzheimer, verband houden met slechte slaap.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER