fbpx

Tandvleesaandoeningen verhogen het risico op andere ziekten zoals depressies en hartklachten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een door de Universiteit van Birmingham geleide studie toont een verhoogd risico van patiënten die ziekten ontwikkelen, waaronder geestelijke gezondheidsproblemen en hartaandoeningen als ze een geschiedenis van parodontale (tandvlees) ziekte hebben.

Uit het onderzoek, dat maandag is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, blijkt dat patiënten met een geschiedenis van parodontitis binnen 3 jaar meer kans hadden op het ontwikkelen van andere ziekten dan patiënten zonder parodontitis.

De resultaten van de studie toonden aan dat bij patiënten met een geregistreerde voorgeschiedenis van parodontitis, het verhoogde risico op het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsproblemen 37% was.

Het risico op het ontwikkelen van auto-immuunziekten was met 33% verhoogd en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met 18% verhoogd.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

Verder bleek het risico op het hebben van een cardiometabole aandoening met 7% te zijn verhoogd. Hierdoor was sprake van een verhoogd risico voor type 2 diabetes met 26%.

Co-auteur, Dr. Joht Singh Chandan, van het Institute of Applied Health Research van de Universiteit van Birmingham, zegt dat slechte mondgezondheid zeer vaak voorkomt en kan dit de kwaliteit van het leven aanzienlijk verminderen.

Nu is bewijs gevonden dat parodontitis geassocieerd lijkt te zijn met een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze geassocieerde chronische ziekten.

Aangezien parodontale aandoeningen zeer vaak voorkomen, kan een verhoogd risico op andere chronische ziekten een aanzienlijke belasting voor de volksgezondheid vormen.