fbpx

Tanden baby met ‘zelfbeschadiging syndroom’ moeten mogelijk verwijderd worden

GFC NIEUWS- De tanden van een pasgeboren baby, die is gediagnosticeerd met een “extreme zeldzaam” syndroom, zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk verwijderd moeten worden om te voorkomen dat hij zichzelf bijt.

De ouders van Holden Cheetham kregen bij de geboorte te horen dat hij het Lesch-Nyhan syndroom, een erfelijke stofwisselingsziekte, heeft. Hierbij zit er te veel urinezuur in het lichaam.

Urinezuur is een afvalstof die ontstaat bij allerlei processen in het lichaam. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Het Lesch-Nylan syndroom komt bijna alleen bij jongens voor. De kenmerken verschillen per persoon.

Door het teveel aan urinezuur krijgen jongens problemen van het zenuwstelsel. Dat leidt er toe dat de spieren gaan verkrampen, en schokkerige bewegingen gaan maken. Vaak lukt lopen niet.

BEKIJK OOK
Twee jeugdige arrestanten ontvlucht uit jeugdinrichting Opa Doeli

Het gedrag kan moeilijk zijn. Een jongen kan zichzelf bijten of met zijn hoofd ergens tegenaan bonzen, en zich zo verwonden. Ook is er meestal een lichte verstandelijke beperking.

Behalve het Lesch-Nyhan syndroom leed Holden ook aan nierfalen. Volgens de artsen zou de baby de nacht niet overleven en moesten zijn jonge ouders alvast afscheid van hem nemen.

Maar de baby werd overgebracht naar een ander ziekenhuis in Nieuw Zeeland en wordt de jongen behandeld door specialisten.

De ouders wisten dat er een kans was dat Holden het syndroom zou hebben, omdat zijn moeder ook drager is.

De grootmoeder van de jongen heeft een fundraisingspagina opgezet om te helpen met de behandeling van de jongen.