“Tan high ini a libi, sondro drugs nanga sopie”

“Tan high ini a libi, sondro drugs nanga sopie” was het thema van de open dag voor ouders, opvoeders en het steunsysteem. De Cluster Verslavingszorg van het Psychiatrisch Centrum Suriname organiseerde deze informatieve dag in het kader van Wereld Anti-Drugsdag op 26 juni.

Het doel van de open dag op 23 juni was om de kennis van mensen over de middelen te vergroten en zo hun ouderschap te versterken. Zij kregen adviezen en tips over hoe om te gaan met een kind dat risico loopt om drugs te gebruiken of te voorkomen dat zij verder in druggebruik afglijdt.

Het thema is volgens Elvy Martodikromo, verantwoordelijk voor de poli verslavingszorg, gekozen om mensen te bemoedigen dat zij ook zonder alcohol en drugs heel hoog kunnen scoren in het leven. Zij geeft aan dat het traject nazorg een belangrijk onderdeel is in het proces. “Als je jarenlang gewend bent een bepaald leven te leiden kan dat niet binnen zes weken ongedaan gemaakt worden”, zegt Martodikromo.

Op de open dag waren de verschillende afdelingen in de zorg vertegenwoordigd die voorlichting gaven over de poliklinische begeleiding (Polikliniek verslavingszorg), de klinische begeleiding (Detoxificatiekliniek), begeleiding na stabilisatie (Nazorg) en hoe drugs en het gebruik daarvan te herkennen (Narcoticabrigade).(GFC)