fbpx

Tabaksadvertentie: ‘Jaarlijks meer doden door roken dan door moord, aids, zelfmoord, drugs, auto-ongelukken en alcohol samen’

Tientallen jaren konden zij liegen en bedriegen, en zelfs nadat een rechter hen opdroeg de waarheid te vertellen, wisten zij dat elf jaren uit te stellen.

Dit weekeinde was het dan toch zover: vier tabaksfabrikanten moeten in advertenties onder meer vertellen dat door roken alleen al in Amerika elke dag 1200 mensen sterven.

 

De waarheidsadvertentie begint met een vrouwenstem die vertelt dat een rechter de bedrijven Altria, R.J. Reynolds Tobacco, Lorillard en Philip Morris USA heeft opgedragen “deze verklaring te doen over de gezondheidseffecten van roken.”

OOK INTERESSANT
Voetganger dood aangetroffen op de Martin Luther Kingweg

De voice-over vervolgt dat door roken gemiddeld 1200 Amerikanen per dag sterven: “Er sterven ieder jaar meer mensen door roken dan door moord, aids, zelfmoord, drugs, auto-ongelukken en alcohol – gecombineerd.”

De rechter had reeds in 2006 bepaald dat de verklaring er moest komen. Maar de fabrikanten haalden elf jaren lang alles uit de kast om maar niet uit de kast te hoeven komen.

fbpost 1200x1200 broodpap lize | GFC