Taak- en geldstraf geëist tegen Surinaamse onderneemster die zich verdedigde tegen Hilversums tuig

door Irwin Wist — “Kankernegerin, kankeraap, kankerzwarte, ga lekker je boom in”. De Surinaamse Gilly Emanuels had het zwaar in het Nederlandse Hilversum: pestende witte jongeren die haar ijssalon bekogelden en haar zelfs fysiek aanvielen. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren een taakstraf tegen het slachtoffer.

Zij werd al maandenlang getreiterd door hangjongeren. In 2017 ging een steen door de ruit van haar zaak, op haar stoep vond zij een Surinaamse vlag die met poep was besmeurd. Vorig jaar liepen de pesterijen uit de hand.

Een groep jongens scheldt haar uit, slingert haar racistische uitlatingen naar het hoofd, bekogelt haar.

Emanuels voelt zich bedreigd, pakt een stok om zich de onverlaten van het lijf te houden. Over en weer worden tikken uitgedeeld. Achteraf zal blijken dat de onderneemster zich beter had kunnen laten mishandelen.

Onschuldige jongeren

Want woensdag nam officier van justitie Annemieke Drogt haar de zelfverdediging zeer kwalijk: “Het recht in eigen hand nemen mag en kan absoluut niet. Ze heeft haar toorn gericht op een willekeurige jongen van wie absoluut niet vaststond dat hij aandeel had in enig eerder incident.”

Bernhard houdt woord: boete is betaald

AMSTERDAM – Prins Bernhard heeft zich aan zijn belofte gehouden. Hij heeft de boete van 600 euro betaald die een Albert Heijn-filiaalhouder opgelegd kreeg voor de hardhandige aanhouding van een kasgraaier.

Dagblad Trouw, 28 februari 2003

Emanuels werd namelijk helemaal niet lastiggevallen, vond de officier. Een van de hangjongeren zou inderdaad een mandarijn gegooid hebben: niet naar haar, maar naar twee vrienden, die “volkomen onschuldig” op een bankje in het park voor de ijssalon zaten.

De mandarijn miste de vrienden en kwam helemaal per ongeluk in de buurt van Emanuels. En dat de vrouw al veel langer werd lastiggevallen klopt volgens de officier ook niet, want daar zijn geen meldingen van in de politiesystemen.

Barbertje moest hangen

Opmerkelijk, want zelfs de Hilversummer burgemeester Broertjes had zich met de zaak bemoeid. De politie kwam na klachten vaker langs, vertelden de media. En had ditzelfde OM niet (volgens de Gooi en Eembode) gepleit voor bemiddeling tussen de pestkoppen en Emanuels? Broertjes zou zelfs beweerd hebben dat de jongens “sorry” wilden zeggen tegen hun slachtoffer.

Emanuels had de actie van de officier al zien aankomen. Want nog vóór de kwestie onderzocht was, had het OM reeds (in maart vorig jaar) via Twitter laten weten dat zij vervolgd zou worden voor mishandeling.

Van de daders – vermoedelijk schuldig aan discriminatie, racisme, mishandeling, belediging, belaging, vernieling – zou slechts één vervolgd worden voor het lichte ‘belediging’. Gisteren ging de officier dus alvast los met haar eis: 120 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, vergoeding van een kapot shirt en oordopjes, plus 200 euro voor immateriële schade.

 

Foto: ’t Perronnetje | Facebook 

Overige berichten