SZF opent verstrekpunt in Boven-Suriname

In het district Sipaliwini, bestuursresort Boven-Suriname, heeft de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) een verstrekpunt in gebruik genomen.

De minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, was namens de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, bij deze gelegenheid aanwezig.

Martha Kappel van het SZF zegt dat met de ingebruikname van dit kantoor een belofte van de minister van Volksgezondheid in vervulling is gegaan. SZF heeft eerder verstrekpunten in onder andere, Langatabiki, Drie Tabiki, Stoelmanseiland en Kwamalasemutu in gebruik genomen.

Kappel gaf aan dat het niet de bedoeling is dat mensen hierdoor vaak ziek worden. Een SZF-kaart is preventief en de gemeenschap moet zoveel mogelijk proberen om gezond te leven.

Districtscommissaris (DC) van het bestuursresort Boven- Suriname, Humphry Jeroe, zegt dat dit gebied een slogan heeft namelijk “Op naar grotere hoogten”. Hij zegt dat de opening van dit kantoor een van de manieren is om grotere hoogten te bereiken. Dit was een wens, zorgpunt van de gemeenschap om in het gebied een dokterskaart in orde te kunnen maken.

Volgens Jeroe blijven mensen dagen weg om in Paramaribo kaarten in orde te maken. Hij spreekt de hoop uit dat alle dorpen een SZF kantoor krijgen.

Er zijn nog gebieden die heel ver van dit verstrekpunt liggen. Hij is dankbaar voor de mogelijkheid in het district en hoopt dat die ontwikkeling verder gaat.

Minister Gopal zegt dat gezondheidszorg een van de prioriteiten is van deze regering. De president wil invulling geven aan de decentralisatie. “Alles wat in de stad is moet ook naar de dorpen gebracht worden”, benadrukte de minister.

De minister heeft de gemeenschap gevraagd om goed gebruik te maken van de gelegenheid. Verder geeft zij meegegeven dat sporten en gezonde voeding belangrijk zijn voor een goede gezondheid.

De eerste personen die een kaart hebben ontvangen zijn onder andere Pavion Ameral, Lienga Ricardo en Maasie Aseca.