fbpx
Symptomen beroerte

Een beroerte of Cerebro Vasculair Accident (CVA) is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er worden twee vormen van een beroerte onderscheiden: een herseninfarct en een hersenbloeding. De symptomen kunnen heel verschillend zijn.

De verschijnselen zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de bloedvoorziening onderbroken is. Het kan bijvoorbeeld gaan om spraakstoornissen, het niet kunnen gebruiken van ledematen en gevoelsstoornissen. Ook kan er bewusteloosheid optreden, er is dan sprake van een spoedgeval.

Een sneltest waarmee de patiënt, zijn familie of omstanders een CVA snel zelf kunnen herkennen is de “FAST-test” (Face-Arm-Speech-Time Test). Afwijkingen bij vraag 1, 2 of 3 maken een CVA waarschijnlijk.

1. Gezicht
Vraag de patiënt zijn tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.

2. Arm
Vraag de patiënt om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of 1 arm wegzakt of rondzwalkt.

3. Spraak
Vraag of er veranderingen zijn in het spreken (onduidelijk spreken of niet meer uit de woorden kunnen komen).

4. Tijd
Vraag de patiënt hoe laat de klachten zijn begonnen of probeer er op een andere manier achter te komen.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Impotent of minder potent? Maak…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…