fbpx
SWM: Veilig water in natuur koesteren

GFC NIEUWS- Kunnen beschikken over water is een belangrijke voorwaarde voor het leven en ontwikkeling en bewoning van een bepaald gebied. Als er ergens geen water beschikbaar is, zullen er ook geen mensen gaan wonen.

Gelukkig beschikken we in Suriname nog over voldoende veilig water in de natuur, met name in de waterhoudende zandlagen in de bodem en in rivieren en kreken. Maar we moeten het wel koesteren als we er nog lang gebruik van willen maken. Voor menselijk gebruik moet het grondwater gezuiverd worden tot drinkwater. Dat zuiveringsproces kost veel geld, schrijft de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM).

Het bedrijf wijst er verder op dat niet overal er water is van een dusdanige kwaliteit in de bodem dat het tot drinkwater kan worden gezuiverd. Er moet dan oppervlaktewater worden gezuiverd en dat kost meer en is ingewikkelder.

Bijvoorbeeld in Commewijne komt er een moderne oppervlaktewater zuiveringsinstallatie. Er is daar onvoldoende grondwater van goede kwaliteit beschikbaar.

Totdat de nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik wordt genomen, en dat zal nog wel even duren, moet het beschikbare water zo eerlijk mogelijk worden verdeeld onder de verbruikers.

In de droge tijd merken we hoe belangrijk water is en velen zien wat het betekent om niet over voldoende te beschikken.

Vooral in gebieden waar er nog geen leidingwater is en men afhankelijk is van regen en putwater.
Maar ook in de SWM verzorgingsgebieden ontstaan er af en toe tekorten, vooral ook omdat het verbruik toeneemt in warme periodes.

Door allemaal zuinig te zijn en te letten op ons verbruik en ervoor te zorgen dat er geen lekkages zijn, zal er echter voldoende water voor een ieder zijn, aldus de SWM.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.