fbpx

SWM: Veilig water in natuur koesteren

GFC NIEUWS- Kunnen beschikken over water is een belangrijke voorwaarde voor het leven en ontwikkeling en bewoning van een bepaald gebied. Als er ergens geen water beschikbaar is, zullen er ook geen mensen gaan wonen.
Gelukkig beschikken we in Suriname nog over voldoende veilig water in de natuur, met name in de waterhoudende zandlagen in de bodem en in rivieren en kreken. Maar we moeten het wel koesteren als we er nog lang gebruik van willen maken. Voor menselijk gebruik moet het grondwater gezuiverd worden tot drinkwater. Dat zuiveringsproces kost veel geld, schrijft de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM).
Het bedrijf wijst er verder op dat niet overal er water is van een dusdanige kwaliteit in de bodem dat het tot drinkwater kan worden gezuiverd. Er moet dan oppervlaktewater worden gezuiverd en dat kost meer en is ingewikkelder.
Bijvoorbeeld in Commewijne komt er een moderne oppervlaktewater zuiveringsinstallatie. Er is daar onvoldoende grondwater van goede kwaliteit beschikbaar.
Totdat de nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik wordt genomen, en dat zal nog wel even duren, moet het beschikbare water zo eerlijk mogelijk worden verdeeld onder de verbruikers.
In de droge tijd merken we hoe belangrijk water is en velen zien wat het betekent om niet over voldoende te beschikken.
Vooral in gebieden waar er nog geen leidingwater is en men afhankelijk is van regen en putwater.
Maar ook in de SWM verzorgingsgebieden ontstaan er af en toe tekorten, vooral ook omdat het verbruik toeneemt in warme periodes.
Door allemaal zuinig te zijn en te letten op ons verbruik en ervoor te zorgen dat er geen lekkages zijn, zal er echter voldoende water voor een ieder zijn, aldus de SWM.

BEKIJK OOK
Vader schiet 17-jarige zoon dood en pleegt daarna zelfmoord