fbpx

SWM op schema met watervoorziening Saramacca

GFC NIEUWS- “Al met al gaat het bijzonder goed in Saramacca”, zegt Lothar Kisoor, diensthoofd van de SWM-vestiging in Saramacca.

Deze reactie gaf hij nadat vrijdag het startsein werd gegeven voor de aanleg van ruim 26 km hoofdbuizen in de Gangaram Pandayweg.

Dit project waarvoor SWM-directeur Marlon Oosterling zich al vanaf 2015 als toenmalige diensthoofd heeft ingezet, komt tot stand dankzij een financiële injectie van de Staatsolie Maatschappij Suriname NV.

Het voorzien van de bewoners van de Gangaram Pandayweg van drinkwater, is een van de inspanningen van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) om de drinkwatervoorziening in het district te optimaliseren.

Kisoor legt uit dat er een aantal projecten in Saramacca gaande zijn. Het diensthoofd noemt onder meer Groningen, Kampongbaru en Tijgerkreek.

De SWM is momenteel doende in 26 straten waterleidingbuizen aan te leggen. Deze straten zijn volgens Kisoor vanaf het aantreden van directeur Oosterling in beeld gebracht en op 11 december is er een aanvang gemaakt met het plaatsen van de buizen.

Nadat de buizen zijn aangelegd zal de maatschappij overgaan tot het boren van twee bronnen, één op Leiding en één op Tijgerkreek.

BEKIJK OOK
Bond RGD wil vandaag antwoord van directie en regering, dreigt met lamlegging

Op het productiestation Tijgerkreek wordt thans gewerkt aan een geheel nieuwe zuiveringsinstallatie.

Op Boskamp, dat middels het leidingennet reeds van drinkwater wordt voorzien, worden nieuwe voorraadtanks gefabriceerd om water naar Jenny te verpompen.

SWM-directeur Oosterling heeft als diensthoofd op Saramacca 5 kilometer aan acht duim buizen laten aanleggen en in 2017 is er 1.1 kilometer aan buizen aan de Wayamboweg gelegd. Dit project kon vanwege financiële aspecten niet worden voortgezet, maar Oosterling beloofde het als directeur wederom te zullen oppakken.

Kisoor benadrukt dat de drinkwatervoorziening noodzakelijk is omdat de SWM haast elke dag de bewoners van de Gangaram Pandayweg met watertrucks, vooral in de droge tijd, van water moet voorzien.

Het gaat volgens het diensthoofd van Saramacca om een duur project waaraan momenteel wordt gewerkt aan de Gangaram Pandayweg. Hij merkt op dat men lang op dit moment heeft gewacht en roept de bewoners op geduld te betrachten en geen buizen te gaan doorsnijden.