Surinamers worden via Whatsapp gewaarschuwd: ga voorlopig niet in de buurt van Chinezen

GFC NIEUWS- Surinamers worden binnen een gesloten Whatsappgroep geadviseerd om het persoonlijk contact met Chinezen in ons land voorlopig zo veel als mogelijk te vermijden. Het advies heeft betrekking op het Coronavirus dat voor veel onrust, zieken, doden en chaos zorgt in de Chinese miljoenenstad Wuhan en ook in de rest van de wereld.

In het Whatsapp bericht dat circuleert in de besloten groep, wordt geadviseerd om familie en vrienden in ons land erop te wijzen, het lichamelijk contact met Chinezen voorlopig te vermijden.

“Je weet nooit of er iemand uit Wuhan of een ander deel van China hier in Suriname op vakantie is wegens Chinees Nieuwjaar of dat een Chinees recentelijk daar in het gebied is geweest. Deze persoon kan hier zijn familie of vrienden besmetten en vervolgens ons. Nemen jullie dus geen onnodige risico’s en blijf voorlopig uit de buurt van deze mensen”, aldus enkele passages uit het discriminerend Whatsapp bericht.

Op Youtube circuleren beelden van ernstig zieke mensen die in Wuhan bewusteloos op straat liggen en geen of laat medische hulp krijgen. Er zijn al zeker 81 doden gevallen door het dodelijke virus. Meer dan 2744 mensen in China zijn voor zover bekend al besmet. De jongste is een baby van 9 maanden oud in de Chinese hoofdstad Beijing. Volgens de jongste berichten zouden enkele duizenden personen besmet zijn, zonder dat nog te weten.

Ook in Frankrijk, Canada, Taiwan, Nepal, Hong Kong, Australië,  Zuid- Korea, Maleisië, Singapore, Macau, de VS en Japan zijn er mensen die besmet geraakt zijn met het potentieel dodelijke virus. Zondag hebben artsen van een ziekenhuis in Oostenrijk melding gemaakt van een Chinese stewardess die mogelijk ook besmet is. De vrouw wordt nog medisch getest en de uitslag wordt maandag verwacht.

Volgens de New York Times hebben ongeveer 5 miljoen inwoners het risicogebied Wuhan verlaten voordat er een reisverbod werd ingesteld. Onder hen zijn een vooralsnog onbekend aantal naar het buitenland vertrokken. Er zijn nu nog 9 miljoen personen in de “afgesloten” stad Wuhan.

De autoriteiten in Hong Kong maken zich ernstige zorgen over het besmettingsgevaar. Om die reden is besloten om alle personen uit de provincie Hubei in China, waaronder Wuhan, die de afgelopen 14 dagen daar zijn geweest, te weren.

Intussen zeggen medische experts dat het Coronavirus ook overgedragen kan worden tijdens de incubatieperiode, die varieert tussen 1 dag tot 14 dagen. Dat betekent dat de zieke persoon mogelijkerwijs nog geen klachten heeft, dus niet weet dat hij of zij is besmet, maar wel anderen met het dodelijke virus kan besmetten. Het meten van de temperatuur (koortsmeting) op luchthavens om het Coronavirus te detecteren is volgens sommige experts daarom een schijnmaatregel, dus niet afdoende.

Ook de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn, die ook hoogleraar en arts/hematoloog is, zegt dat de screenings van reizigers op luchthavens een valse uitslag geven en dus niet te vertrouwen zijn. “De besmetting kan alleen middels een bloedtest worden vastgesteld. Het nagaan of reizigers koorts hebben is dus een schijnmaatregel en geeft geen enkele garantie”, aldus de Franse minister van Volksgezondheid.

Een arts zegt zondagavond aan GFC Nieuws dat er in Suriname geen ziektegevallen bekend zijn. Volgens haar is de overheid in samenwerking met alle relevante instanties erg alert en is er op dit moment geen enkele reden voor paniek. Verdachte gevallen moeten door burgers wel direct gemeld worden aan het BOG op het telefoonnummer 178.

Overige berichten