Surinamers moeten agressiever, assertiever en vooral slimmer worden

INGEZONDEN- Wij als Surinamers moeten in sommige gevallen op verbaal vlak veel agressiever worden! Wij staan bekend als een erg vreedzaam volk. Als ik in het het buitenland op vakantie ben, ik ben er vaak, word ik weleens door de mensen daar erop geattendeerd dat wij een zeer zachtaardig karakter hebben.

Wij accepteren veel en maken bovendien in vergelijking met Europeanen minder snel stennis als iets helemaal verkeerd gaat.

Dat heeft uiteraard zijn goede kanten. Maar helaas ook een aantal zeer negatieve! In sommige gevallen is het echt nodig om je keihard op te stellen. Je kan in het leven niet alles ‘met de mantel der liefde bedekken’.

Nog geen week geleden heb ik op een familiefeest in Commewijne een grote ruzie gehad met een familielid, mijn neef. De situatie raakte dermate verhit dat er bijna een ernstig handgemeen ontstond. Hoe erg zou dat zijn? Op een verjaardagsfeest een vechtpartij tussen twee familieleden. Gelukkig dat mijn vriendin tussenbeide kwam en de ruzie kon sussen.

Maar de aanleiding voor de ruzie heeft mijn ogen geopend! Wij zullen als Surinamers nooit op een hoger niveau komen indien wij onze mentaliteit niet veranderen! Ik ben er nu van doordrongen dat te veel landgenoten op een erg laag en primitief denkniveau zitten. Een grote groep zal moeten leren hun verstand beter te gebruiken, slimmer te worden!

Velen hebben moeite om de meest eenvoudige zaken in de kern te begrijpen. Een grote groep denkt erg oppervlakkig, is eigenlijk extreem bekrompen. Niet ruimdenkend dus! Het is de harde waarheid: sommigen hebben minder verstand dan een ezel. Dat maak ik helaas dagelijks mee!

Waarom kreeg ik grote ruzie met mijn neef?

Elk mens met een beetje gezond verstand begrijpt dat als je op een feest jezelf ‘kapot hebt gezopen’, je niet vervolgens iedereen kan groeten en in de auto kan stappen om zelf naar huis te rijden. Je kunt niet als een dronken zuiplap plaats nemen achter het stuur en doen alsof er niets aan de hand is!

Het is dan zo frappant dat ik als enige op een feest met tientallen mensen, er een groot punt van maakte en mijn neef erop wees DAT IK NIET WILDE dat hij zou gaan rijden! Dat ik hem op verbaal agressieve wijze verbood om zo weg te gaan!

Het is dan ronduit schandalig dat haast alle andere feestbezoekers partij hebben gekozen voor dit bezopen familielid en van oordeel waren “DAT HET MOET KUNNEN”! Dat hij in die beschonken toestand zelf naar huis mocht rijden. Dat ik niet zo moeilijk moest doen en hem rustig zijn gang moest laten gaan! Dat het zijn eigen schuld zou zijn als er iets ergs zou gebeuren, want hij is een volwassen man.

Wat zegt dat over ons Surinamers? Denken de meesten zo bekrompen, zo dom? Niemand op het feest behalve mijn vriendin die kon begrijpen dat deze zuiplap in het verkeer niet alleen zichzelf, maar ONSCHULDIGE medemensen en misschien zelfs kinderen “het graf in zou kunnen jagen”. Ik had bijval verwacht maar kreeg integendeel weerstand!

Dit zegt zo veel over het beperkte denkvermogen van velen! Het is bijna zielig hoe bekrompen velen denken! Ik maak het zo vaak mee, in verschillende situaties.

Alles lijkt maar te kunnen in mijn land. Maar weinigen zeggen er wat van als er zaken verkeerd gaan, omdat er kennelijk bij velen sprake is van mentale retardatie. Een heleboel Surinamers zijn ook erg passief! Ook als het gaat om hun eigen belang! Men mag ook wel assertiever worden!

Ik roep de helaas weinige intellectuelen in ons land op om met de meeste urgentie meer aandacht en uitleg te geven aan de grote groep onderontwikkelde mensen. Er is veel werk aan de winkel. De meest eenvoudige informatie kan niet of moeilijk doordringen in het brein van velen. Men staat niet open om te leren, ruimdenkend te zijn. Men blijft maar primitief denken!

Ik doe daarom een dringend beroep op alle intellectuelen. Breng uw medemens in uw omgeving die laaggeletterd is, onderontwikkeld is, verstandeloos is, bekrompen denkt, basiskennis bij! Want anders komen wij als Surinamers echt niet op een hoger niveau.

De heer Drs. J. Kerto
Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Overige berichten