fbpx

Surinamers kunnen zich veel beter beschermen tegen coronavirus met vitamine D

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIECOVID-19-patiënten met voldoende vitamine D in hun systeem, hebben 52% minder kans om te overlijden aan de infectie, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Boston University researchers. Bovendien hebben degenen met bijzonder hoge vitamine D-spiegels, een nog betere bescherming door een nog veel lager -tientallen procenten meer- risico op overlijden.

Dr. Michael Holick van Boston University ontdekte in een eerder uitgevoerd onderzoek daarenboven dat mensen die voldoende vitamine D hebben in hun bloed, 54 procent minder kans hebben om het coronavirus op te lopen.

Patiënten met een laag vitamine D-gehalte hadden 46 procent meer kans op het ontwikkelen van het acute respiratory distress syndrome (ARDS), de aandoening die fataal blijkt te zijn voor veel COVID-19-patiënten.

Steeds meer internationale gezondheidsexperts beginnen ervan overtuigd te raken dat een hoog vitamine D- niveau zorgt voor significante bescherming tegen het potentieel dodelijke coronavirus en andere infecties, voornamelijk van de luchtwegen.

Onderzoek wijst uit dat vitamine D-tekort veel voorkomt bij mensen. Vooral donkergekleurde en oudere mensen hebben meer moeite om voldoende D aan te maken en hebben verhoudingsgewijs meer zonlicht nodig.

Een Internationaal gediplomeerde expert van Constantin in Paramaribo met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van voeding, vitaminen en gezondheid legde begin dit jaar al vaker via GFC Nieuws uit dat wij in Suriname gretig gebruik moeten maken van de zon om zo ons vitamine D – niveau goed omhoog te brengen.

BEKIJK OOK
Heb je moeite met slapen? Wetenschappers adviseren fysieke activiteit aan

DOOR VOLDOENDE IN DE ZON TE GAAN MAAK JE VITAMINE D AAN

“Aan een ieder geef ik het advies om te zorgen voor voldoende vitamine D3 in je lichaam. Ga daarom elke dag 10 tot 12 minuten (tenzij gecontra indiceert) , zo schaars mogelijk gekleed in de zon. Donkere en oudere mensen hebben veel meer moeite om D aan te maken uit zonlicht dan diegenen die wit zijn. Hoe donkerder of ouder je bent, des te meer zonlicht je nodig hebt. Dus deze groep mag iets langer zonnebaden”.

“Veel wijst er bovendien op dat donkergekleurde en oudere personen de zon doelbewust vermijden en kiezen voor de schaduw. Donkere mensen hebben ook veel vaker een tekort. Wetenschappelijk onderzoek heeft dat frequent aangetoond”.

“In Amerika bijvoorbeeld, ook in gebieden met veel zonlicht, heeft ruim 82 % afro- Amerikanen een vitamine D – tekort. Hispanics met een lichtere huid ruim 70 %. Ook in Suriname zijn er talrijke personen die een D3 tekort hebben”.

“Blijf dus niet de hele dag binnen, uit het zonlicht, maar ga vaak genoeg met zoveel mogelijk ontbloot lichaam in de tuin zitten, wandelen, werken of lekker anders bewegen in de zon om vitamine D aan te maken”, stelt de ervaren expert van Constantin.