Volwassen Surinamers kunnen avond- en weekendlockdown goed gebruiken om te leren lezen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een deel van onze volwassen landgenoten kan de extra vrije tijd die is ontstaan door de ingestelde lockdowns nuttig gebruiken door beter te leren lezen. In het bijzonder begrijpend lezen.

Op basis van reacties op sociale media naar aanleiding van berichten moet helaas geconstateerd worden dat een ruim aantal personen in Suriname de inhoud helemaal niet begrijpt en zelfs totaal verkeerd interpreteert.

Dat laat het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) aan GFC Nieuws weten.

“Opvallend is dat het hierbij ook om volwassen personen gaat van wie je zou verwachten dat ze wel in staat zouden moeten zijn om te snappen wat er staat”.

“Het is echter meer dan schokkend om sommige onzinnige reacties op de Surinaamse sociale media te zien. De conclusie mag al gauw getrokken worden dat dit deel niet goed weet te lezen en vaak helemaal niet kan volgen wat er daadwerkelijk staat”, oordeelt het VrouwenCollectief.

Het KSVC benadrukt dat het aanhalen van dit veelvoorkomend probleem in Suriname niet moet worden opgevat als een belediging maar als opbouwende kritiek.

“Ons advies aan allen die moeite hebben met het snappen van de Nederlandse taal, vooral met lezen, is om de extra vrije tijd tijdens de lockdowns productief te gebruiken door te studeren en zo op een hoger taal- en ontwikkelingsniveau te komen”.

“Er is genoeg leer – en leesmateriaal op het internet te vinden. Begin desnoods met kinderboeken van de 1e klas basisschool indien nodig. Maar maak leerzaam gebruik van de extra vrije tijd”, aldus het goed bedoelde advies van het KSVC.

Overige berichten