Surinamers in Nederland verliezen soms hun verbondenheid met Suriname

koningsdag nederland oranje

Sommige Surinamers die al jaren in Nederland wonen, voelen zich niet sterk verbonden met hun geboorteland. Tegelijkertijd ervaren ze ook geen volledige aansluiting bij de Nederlandse cultuur.

Dat zegt lifestyle-expert Patricia Wong, die zelf jarenlang in Nederland verbleef en inmiddels is teruggekeerd naar Suriname.

Volgens haar worstelen verscheidene Surinaamse Nederlanders met een soort identiteitskloof. “Ze zijn goed geïntegreerd, spreken perfect Nederlands, werken hard en volgen de regels.

Maar ze voelen zich niet echt Surinaams meer, en ook niet helemaal Nederlands. Die tussenzone zorgt soms voor innerlijke verwarring,” zegt Wong tegen GFC Nieuws Lifestyle.

Ze merkt op dat veel Surinamers weinig belangstelling tonen voor nieuws uit Suriname en vaker vakantie vieren in Spanje of Turkije dan in hun geboorteland.

In gedrag combineren ze elementen van beide culturen: niet te laat zoals vaak wordt geassocieerd met Suriname, maar ook niet star en strikt zoals sommige Nederlanders.

Het contrast met andere migrantengroepen is volgens Wong opvallend. “Bijvoorbeeld Marokkaanse Nederlanders voelen vaak een diepe verbondenheid met hun afkomst, zelfs als ze daar nooit zijn geweest.”

Ook ten opzichte van Antillianen ziet ze verschil: Surinamers bouwen doorgaans een hechtere band op met Nederland.

Wong baseert haar uitspraken op observaties, gesprekken en sociale media.

Volgens haar is de in vergelijking zwakke nationalistische houding van deze Surinamers deels de reden waarom ze zich makkelijker aanpassen, maar daardoor soms ook hun culturele identiteit langzaam verliezen.