GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse gemeenschap in Nederland zou met de juiste strategie binnen een relatief korte periode een einde kunnen maken aan de armoede en toenemende werkloosheid in Suriname.
Zij kunnen zonder al te veel inspanningen helpen welvaart in Suriname tot stand te brengen.
De honderdduizenden Surinaamse- Nederlandse consumenten die wonen in het Europese land, hebben de potentie om met hun euro’s te zorgen voor een enorme opleving van de kwakkelende economie in het Zuid – Amerikaanse land.
Dat kan gerealiseerd worden door een aanpak die ook China toepast, op aangepaste wijze te implementeren.
Met deze ‘China- strategie’ zouden bedrijven in Suriname maar ook kleine- en opkomende ondernemers significant meer gegarandeerde afzet van hun lokaal geproduceerde producten en diensten kunnen creëren.
“Er kan op veel grotere schaal geëxporteerd worden naar Nederland als Surinamers daar actief worden gestimuleerd om uitsluitend of zoveel mogelijk producten, onder meer verschillende etenswaren zoals chips, pindakaas, jam, koekjes, groenten, zuivel, vruchten, vis, worstsoorten, kokosproducten, honing en andere producten afkomstig uit Suriname te consumeren”, stelt het KIVC.
“Er is een enorme afzetmarkt voor bestaande lokale bedrijven en vooral kleine -en opkomende ondernemers in Suriname die momenteel niet goed wordt uitgebuit”.
“Als de Surinaams- Nederlandse consumenten goed meewerken en hun koopgedrag specifiek aanpassen door te kiezen voor Surinaamse producten, valt er nog heel veel te verdienen”, vertelt Jennifer Atmo van het Internationaal VrouwenCollectief aan GFC Nieuws.
“Onze regeringsverantwoordelijken zouden goede handelsafspraken kunnen maken met het Nederlandse bedrijfsleven en de regering Rutte”.
“Als er gerealiseerd kan worden dat hoogwaardige producten uit Suriname in alle winkelschappen van de grotere supermarkten in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam verkrijgbaar zijn, is dat al een goed begin”, suggereert het KIVC.
Volgens het Internationaal Vrouwencollectief dat op verschillende gebieden ook wordt geadviseerd door de entrepreneur Geor Hering, zijn er genoeg mensen in Suriname die hun eigen bedrijf willen opstarten en euro’s willen verdienen met het grootschalig produceren van onder meer diverse soorten koeksoorten, jam, pindakaas, chips, zure vruchten, kokosolieproducten en dergelijken.
“Maar ook grote -en middelgrote bedrijven zouden onder anderen afwaszeep, schoonmaakmiddelen, zuivel, vleesproducten en nog tal van van andere items in veel grotere hoeveelheden kunnen produceren en vervolgens exporteren”.
“Bovendien kunnen zij hun assortimentenproductie uitbreiden op basis van de grotere vraag”.
“Er is daar een potentiële afzetmarkt die gelet op het klein aantal inwoners hier groot genoeg is om de economie een flinke boost te geven”.
“Het is echter een kwestie van slim en strategisch aanpakken. Drempels weghalen, deuren openen, voorlichten en samenwerken”.
“De Surinamers in Nederland zijn zeker bereid hun land op die manier te ondersteunen”, aldus Jennifer Atmo van het KIVC.
Ze benadrukt dat het van belang is dat lokale producenten ernaar toe werken, ruimschoots te voldoen aan de hoge internationale kwaliteitseisen.
Daarenboven moet er een gedegen plan worden opgesteld en uitgevoerd waarbij wereldwijd imagoverbetering van “made in Suriname’ producten centraal staat.
Ook het staatsbedrijf SLM zou volgens haar efficiënter moeten worden ingezet ter totstandbrenging van goedkoper vrachtvervoer naar Europa.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com