Surinamers die dom denken houden hun land enorm achter

INGEZONDEN- Het is mij vandaag weer direct opgevallen.  Een grote meerderheid Surinamers staat niet open voor nieuwe ontwikkelingen en blijft soms maar vasthouden aan het ouderwetse denken. Velen blijven varen op het kompas van hun grootmoeder en zelf overgrootmoeders.

Ook al heeft de wetenschap onomstotelijk anders aangetoond dat ze het niet bij het juiste eind hebben. Het is te triest voor woorden. Deze mensen die zo dom blijven denken, houden hun land op vreselijke wijze achter. Hoe wil je als land vooruit komen als een merendeel van het volk zo bekrompen is en weigert te leren? Dat gaat dus niet lukken.

Vandaag las op deze nieuwssite een interessant bericht over het bereiden van kip. Alle echte deskundigen in de wereld weten dat het niet verstandig is om kip te wassen en dat het in feite eerder kruisbesmettingen tot gevolg heeft, dan dat het voordelen brengt. Niet alleen de meest slimme professoren weten dat, maar tegenwoordig ook haast elke westerling.

Maar de reacties die ik op de Facebook pagina van deze nieuwssite lees laten mij erg huiveren. Het kan toch niet waar zijn dat mensen anno 2019 nog zo bekrompen zijn? Toch wel, blijkt helaas. De meest absurde reacties worden er gegeven. Ik was mijn kip met citroen en azijn en dan gaan alle bacteriën dood, schrijft een persoon. Als wetenschapper kan ik alleen maar lachen en huilen tegelijk om dergelijke onzinnige reacties.

Weer een ander vraagt via Facebook naar de mening van een Surinaamse expert (die overigens les heeft gehad van onze hoogleraren in mijn buurland), en wekt tegelijkertijd de suggestie dat die het wel beter zal weten dan alle knappe professoren in Amerika en rest van de wereld. Wat een arrogantie!

Voor de personen die wel open staan voor nieuwe inzichten en weigeren te blijven hangen in ouderwetse gedachten van hun overgrootmoeders heb ik de feiten kort op een rij gezet.

  1. Azijn en citroen zijn beslist niet toereikend om ziekmakende bacteriën te doden! Diegenen die dat denken leven wellicht nog in de middeleeuwen! De bacteriën in de kip zijn nog even talrijk en actief na het wassen met citroen en azijn! Ruim voldoende verhitting, door de kip lang genoeg te koken, grillen, stomen of bakken boven de 75 graden Celsius doodt de bacteriën WEL! Door de verhitting wordt de kip dus “schoon”!

  2. Door kip te wassen is de kans om ziek te worden of dood te gaan (vooral zieken, ouderen en kleine kinderen) door een kruisbesmetting met bijvoorbeeld de salmonella en campylobacter bacterie vele malen groter!

Ik hoop dat de onwetenden lering hieruit trekken en zich voortaan beter laten informeren voordat ze zulke domme reacties plaatsen. Wij leven in het jaar 2019 en niet in de 16e of 17e eeuw. Probeer uw kennis te verrijken. Sta er voor open om te leren!

J. Verploegen, Rotterdam

 

Overige berichten