Suriname zit vol ordinaire onderontwikkelde racisten en het zijn geen blanken

Suriname zit vol met ordinaire onderontwikkelde racisten. En het meest opvallende en pijnlijke is dat het niet specifiek om blanken gaat. Mensen met een erg donkere kleur schromen er niet voor om hun kleurgenoten op schaamteloze wijze te behandelen.

Kortgeleden was er een discussie op de Facebook pagina van deze nieuwssite die ging over een bejaard echtpaar dat doodleuk voorstander is van het kapot schieten van knieën van bootsmannen die aan de grensoevers mensen uit het buitenland naar Suriname brengen, ondanks het verboden is.

De reacties van mijn landgenoten, kleurgenoten, die te lezen zijn op deze FB- pagina kan ik alleen maar kwalificeren als schandalig. Ik schaam mij kapot voor deze ordinaire racisten.

Feit is dat een groot deel van hen erg onderontwikkeld is, mag ik concluderen. Kan je een ongeschoolde nog iets kwalijk nemen? Ook over andere onderwerpen lees ik zoveel stommiteit. De domheid druipt er vaak simpelweg vanaf. Dus veel reacties neem ik met een korreltje zout. Een dom persoon mag je iets niet kwalijk nemen.

Maar de wijze waarop er over marrons wordt gedacht en geschreven door sommige Surinamers, is crimineel. Een heleboel personen die racistische opmerkingen hebben gemaakt op de Facebook pagina zouden eigenlijk door het Openbaar Ministerie moeten worden aangeklaagd wegens racisme.

In Nederland hoeft iemand maar 1 keer een dergelijke opmerking te maken, en hij of zij wordt aangeklaagd of ontslagen. Ik kan mij tijdens mijn studieperiode in Amerika nog heugen dat een bekende tv- presentatrice terstond werd ontslagen nadat ze een korte kwetsende opmerking maakte over een zwart persoon.

Maar in Suriname schijnt alles mogelijk te zijn. Wij mogen zonder enige consequentie schrijven dat bootsmannen, omdat het marrons zijn, moeten worden neergeknald. Deze ordinaire racisten die aanzetten tot haat en geweld, moeten wat mij betreft de cel in. Er is werk aan de winkel voor het OM. Dit kwaad moet worden uitgeroeid!

Mijn moeder is een zwarte vrouw uit het binnenland, mijn vader een halve Javaan. Zijn moeder is een creool. Zelf ben ik zwart. En ik ben trots op mijn kleur. Mijn moeder is een eenvoudige vrouw die mij met hard werken, als schoonmaakster, een goede toekomst heeft gegeven.

Scholing was zeer belangrijk, dat heeft ze mij altijd bijgebracht.  Door die goede opvoeding en het harde werk van haar, als alleenstaande vrouw, heb ik jarenlang kunnen studeren in het buitenland. Ze heeft mij ook goede normen en waarden bijgebracht.

Normen en waarden die kennelijk niet zijn ingegoten bij veel anderen. Ik schaam mij enorm voor sommige van mijn landgenoten, die vreselijke racisten. Schamen jullie je diep! Ik heb alles gelezen!

Ik wil het nogmaals benadrukken: geen enkel mens is meer of minder waard dan een ander! Ongeacht je wit, geel, rood, bruin of zwart ben. Of je nou een vuilnisman bent of een directeur van een bank! Het gaat om je gedrag, je handelingen in het leven.

Drs. J. Kerto

Overige berichten