fbpx
Suriname zit vol ordinaire onderontwikkelde racisten en het zijn geen blanken

Suriname zit vol met ordinaire onderontwikkelde racisten. En het meest opvallende en pijnlijke is dat het niet specifiek om blanken gaat. Mensen met een erg donkere kleur schromen er niet voor om hun kleurgenoten op schaamteloze wijze te behandelen.

Kortgeleden was er een discussie op de Facebook pagina van deze nieuwssite die ging over een bejaard echtpaar dat doodleuk voorstander is van het kapot schieten van knieën van bootsmannen die aan de grensoevers mensen uit het buitenland naar Suriname brengen, ondanks het verboden is.

De reacties van mijn landgenoten, kleurgenoten, die te lezen zijn op deze FB- pagina kan ik alleen maar kwalificeren als schandalig. Ik schaam mij kapot voor deze ordinaire racisten.

Feit is dat een groot deel van hen erg onderontwikkeld is, mag ik concluderen. Kan je een ongeschoolde nog iets kwalijk nemen? Ook over andere onderwerpen lees ik zoveel stommiteit. De domheid druipt er vaak simpelweg vanaf. Dus veel reacties neem ik met een korreltje zout. Een dom persoon mag je iets niet kwalijk nemen.

Maar de wijze waarop er over marrons wordt gedacht en geschreven door sommige Surinamers, is crimineel. Een heleboel personen die racistische opmerkingen hebben gemaakt op de Facebook pagina zouden eigenlijk door het Openbaar Ministerie moeten worden aangeklaagd wegens racisme.

In Nederland hoeft iemand maar 1 keer een dergelijke opmerking te maken, en hij of zij wordt aangeklaagd of ontslagen. Ik kan mij tijdens mijn studieperiode in Amerika nog heugen dat een bekende tv- presentatrice terstond werd ontslagen nadat ze een korte kwetsende opmerking maakte over een zwart persoon.

Maar in Suriname schijnt alles mogelijk te zijn. Wij mogen zonder enige consequentie schrijven dat bootsmannen, omdat het marrons zijn, moeten worden neergeknald. Deze ordinaire racisten die aanzetten tot haat en geweld, moeten wat mij betreft de cel in. Er is werk aan de winkel voor het OM. Dit kwaad moet worden uitgeroeid!

Mijn moeder is een zwarte vrouw uit het binnenland, mijn vader een halve Javaan. Zijn moeder is een creool. Zelf ben ik zwart. En ik ben trots op mijn kleur. Mijn moeder is een eenvoudige vrouw die mij met hard werken, als schoonmaakster, een goede toekomst heeft gegeven.

Scholing was zeer belangrijk, dat heeft ze mij altijd bijgebracht.  Door die goede opvoeding en het harde werk van haar, als alleenstaande vrouw, heb ik jarenlang kunnen studeren in het buitenland. Ze heeft mij ook goede normen en waarden bijgebracht.

Normen en waarden die kennelijk niet zijn ingegoten bij veel anderen. Ik schaam mij enorm voor sommige van mijn landgenoten, die vreselijke racisten. Schamen jullie je diep! Ik heb alles gelezen!

Ik wil het nogmaals benadrukken: geen enkel mens is meer of minder waard dan een ander! Ongeacht je wit, geel, rood, bruin of zwart ben. Of je nou een vuilnisman bent of een directeur van een bank! Het gaat om je gedrag, je handelingen in het leven.

Drs. J. Kerto

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…