Suriname zet eerste stap naar ontwikkeling Nationale Halal Standaard

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft onlangs een aanvang gemaakt met het standaardisatie proces voor de ontwikkeling van een “Nationale Halal Standaard”. Hiervoor vond dinsdag de officiële installatie plaats van de Technische Commissie (TC) die zich daarover zal buigen.

Het doel voor het ontwikkelen van de Nationale Halal standaard is om de consument (in het bijzonder de moslimgemeenschap) te beschermen tegen misleidende verklaringen en/of advertenties van bedrijven.

Daarnaast is de vraag naar een Halal standaard vanuit de industrie heel erg hoog. Halal heeft niet alleen te maken met het religie Islam, maar ook met de productie van voedselveilige en gezonde producten.

De Technische Commissie zal zich in de komende periode wijden aan het ontwikkelen van de Nationale Halal standaard waarbij de ‘General Guidelines on Halal Food’ van de OIC/ SMIIC als basis gebruikt zal worden.

De commissie zal deze standaard dan kritisch doornemen en nagaan indien deze van toepassing is op de Surinaamse samenleving. Waar nodig zullen er correcties of aanvullingen gepleegd worden, waarna een ontwerp nationale standaard voor commentaar zal worden verzonden naar alle belanghebbenden.

Deze Technische Commissie bestaat uit deskundigen die heel veel kennis en ervaring hebben over het begrip Halal en de daarbij horende procedures en vormt een weerspiegeling van deskundigen uit alle stakeholdersgroepen, zoals vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Stichting Itqon, Stichting Al-Khemia, Doksenclub, Stichting Pluimvee kwekers collectief Suriname (PKS), Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname, de Surinaamse Moslim Federatie en de Islamitische vereniging Himayatul-Islam.(GFC)

Overige berichten