fbpx
“Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn”

GFC NIEUWS- “Het is een prachtig moment voor Suriname. Het is allemaal ontzettend goed nieuws voor de toekomst van Suriname. Ik hoop dat iedereen wakker wordt.” Zo reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias op de tweede significante olievondst in het Surinaamse kustgebied.

De oliegiganten Apache en TOTAL alsook president Desiré Bouterse hebben op 2 april 2020 melding gemaakt van de tweede succesvolle vondst in Blok 58, en wel in de olieput Sapakara West 1.

“Wij hebben nu de tweede significante olievondst binnen,” zegt Elias. Het is volgens hem tijd dat actoren in Suriname aan de tafel gaan en afspraken maken hoe de verdeling zal zijn van de inkomsten die het land zal werven uit de offshore oliesector. “Hoeveel gaat in een fonds, hoeveel gaan we consumeren en hoeveel gaan we besteden aan ontwikkeling.”

Eerder dit jaar is de eerste significante olievondst in het Surinaamse kustgebied gedaan in de olieput Maka Central-1. Beide olieputten bevinden zich in Blok 58. In dit blok, dat ongeveer even groot is als Trinidad, zijn er meer dan 50 locaties gevonden, waar zich mogelijk commercieel winbare olievoorraden bevinden.

Beide vondsten zijn significant en beide olieputten zijn afzonderlijk en staan los van elkaar. “Ik zei het al bij de eerste vondst, Suriname gaat nooit meer hetzelfde zijn. Het is nu de tweede keer raak en dus bevestigd. We zitten op 100 procent hit. De derde komt eraan. Daar gaan we nu naartoe. De Kwaskwasi olieput, daarna volgt ongetwijfeld de vierde”, aldus de Staatsolie-directeur.

De oliemaatschappijen zijn reeds bezig met boorwerkzaamheden in de derde olieput in Blok 58, Kwaskwasi, die ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1 ligt. Daarna volgt de vierde put Keskesi, die ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 zal worden geboord.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…