“Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn”

GFC NIEUWS- “Het is een prachtig moment voor Suriname. Het is allemaal ontzettend goed nieuws voor de toekomst van Suriname. Ik hoop dat iedereen wakker wordt.” Zo reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias op de tweede significante olievondst in het Surinaamse kustgebied.
De oliegiganten Apache en TOTAL alsook president Desiré Bouterse hebben op 2 april 2020 melding gemaakt van de tweede succesvolle vondst in Blok 58, en wel in de olieput Sapakara West 1.
“Wij hebben nu de tweede significante olievondst binnen,” zegt Elias. Het is volgens hem tijd dat actoren in Suriname aan de tafel gaan en afspraken maken hoe de verdeling zal zijn van de inkomsten die het land zal werven uit de offshore oliesector. “Hoeveel gaat in een fonds, hoeveel gaan we consumeren en hoeveel gaan we besteden aan ontwikkeling.”
Eerder dit jaar is de eerste significante olievondst in het Surinaamse kustgebied gedaan in de olieput Maka Central-1. Beide olieputten bevinden zich in Blok 58. In dit blok, dat ongeveer even groot is als Trinidad, zijn er meer dan 50 locaties gevonden, waar zich mogelijk commercieel winbare olievoorraden bevinden.
Beide vondsten zijn significant en beide olieputten zijn afzonderlijk en staan los van elkaar. “Ik zei het al bij de eerste vondst, Suriname gaat nooit meer hetzelfde zijn. Het is nu de tweede keer raak en dus bevestigd. We zitten op 100 procent hit. De derde komt eraan. Daar gaan we nu naartoe. De Kwaskwasi olieput, daarna volgt ongetwijfeld de vierde”, aldus de Staatsolie-directeur.
De oliemaatschappijen zijn reeds bezig met boorwerkzaamheden in de derde olieput in Blok 58, Kwaskwasi, die ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1 ligt. Daarna volgt de vierde put Keskesi, die ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 zal worden geboord.

Overige berichten