fbpx

Suriname zal nog lang in de wurggreep van coronavirus blijven, ontwrichting samenleving duurt voort

GFC NIEUWS- GEZONDHEIDSREDACTIE: door P. Peterson, Ph.D- Mensen die in Suriname wonen moeten rekening houden met een langdurige ontwrichting van de samenleving. Het coronavirus noopt de gezondheidsautoriteiten in ons land tot het nemen van strenge ongekende maatregelen die nog veel maanden en hoogstwaarschijnlijk langer in beslag zullen nemen.

Dat is de verwachting van veel gezondheidsexperts.

Indien er op korte termijn geen vaccin of medicijn wordt ontwikkeld, rest er niets anders dan draconische maatregelen te treffen om de verspreiding van het potentieel dodelijk virus de kop in te drukken. Ons land is met de nu al fragiele gezondheidszorg niet in staat om een enorme stroom doodzieke coronapatiënten te verplegen op de intensive cares. Alles wordt nu in het werk gesteld om besmettingen zo veel als mogelijk te voorkomen.

Een van de meest gerespecteerde experts op het gebied van infectieziekten, Dr. Anthony Fauci, samen met Dr. Deborah Birx de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse regering, is er heel eerlijk in.

“Dit kan nog heel lang duren. Covid-19 is mijn ergste nachtmerrie.  Vanwege de makkelijke verspreiding en impact op de wereld is dit veel erger dan AIDS en Ebola. En het zal in het meest gunstige geval pas volgend jaar mogelijk zijn om een goed werkend vaccin op de markt te hebben”, aldus de Amerikaanse topexpert tegen FOX News.

BEKIJK OOK
Asycudasysteem weer volledig bereikbaar

In landen zoals Iran waar het erop leek dat de verspreiding van het coronavirus onder controle was gebracht, zijn het aantal besmettingsgevallen de laatste week onverwacht met bijna een derde toegenomen. Ook andere landen verwachten een tweede golf.

In buurland Brazilië is de eerste piek nog niet eens bereikt. Begrafenisondernemers daar beleven de drukste periode uit de geschiedenis, aldus lokale media. Er wordt steeds vaker gekozen voor massagraven. De dreiging voor Suriname van besmettingsgevallen uit Brazilië blijft onverkort bestaan gelet op de toename van het aantal besmettingen en erg poreuze grensgebieden.  

Volgens de Johns Hopkins University  zijn er intussen al meer dan 7 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd met het coronavirus. 409.000 van hen zijn aan Covid-19 overleden.