Suriname wil samenwerkingsrelatie met Nicaragua en Jamaica te bevorderen

Minister Yldiz Pollack-Beighle heeft het benoemingsbrevet overhandigd aan de Honorair Consuls Wilgo Bilkerdijk en Joseph Nagib Nouh Shaia, respectievelijk voor Nicaragua en Jamaica. Van de functionarissen wordt verwacht de belangen van de zendstaten op dat niveau te behartigen in de Republiek Suriname.

Bij de felicitaties heeft de minister aangegeven dat het de bedoeling is de samenwerkingsrelatie met Nicaragua en Jamaica te bevorderen op diverse gebieden.

Suriname en Nicaragua vestigden diplomatieke betrekkingen op 19 mei 1976. De diplomatieke betrekkingen met Jamaica zijn aangegaan op 26 november 1975.

Tijdens het onderhoud zijn de mogelijkheden voor samenwerking besproken onder andere op het gebied van handel, toerisme, luchtvaart, landbouw, mijnbouw en cultuur. Ter bevordering van de handel kunnen mogelijkheden van Public Private Partnerships (PPPs) bevorderd worden.

Van de zijde van de Honorair Consuls werd kenbaar gemaakt dat er reeds processen ingang zijn gezet op het gebied van export en toerisme en dat er contacten gelegd zijn met diverse instituten en stakeholders in Nicaragua en Jamaica.

Jamaica wordt per juli 2018 voorzitter van de Caricom. De minister gaf aan overtuigd te zijn van succesvolle resultaten van de Honorair Consuls mede vanwege hun professionele kwaliteiten en ervaring, in onder andere de private sector. Ook werd de volle ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken toegezegd.(GFC)

Overige berichten