fbpx

Suriname wil officiële internationale MKZ vrije status

De training Mond- en Klauwzeer (MKZ) uitbraaksimulatie heeft recent plaatsgevonden. Voor het behoud en de bescherming van de vrije status van MKZ in Suriname werd dit georganiseerd.

Het MKZ-draaiboek is tijdens deze bijeenkomst getoetst. De afdeling Veterinaire Dienst van het onderdirectoraat Veeteelt werkt met ondersteuning van PANAFTOSA, dochterorganisatie van PAHO, eraan de officiële internationale MKZ vrije status te krijgen.

Op de tweede dag gingen de participanten op het veebedrijf Okrodam.

Suriname is vrij van dierlijke ziekten als de Klassieke Varkenspest en de Aviaire Influenza. Mond-en-klauwzeer is hier ook nog nooit gerapporteerd en dat levert ons land een ‘historisch’ vrije status op. Echter moeten er wel preventieve maatregelen worden getroffen om deze positie te behouden.

De ‘open’ grenzen met buurlanden zijn een zorgpunt voor het LVV-onderdirectoraat Veeteelt. Vanwege onder meer het gebrek aan financiële middelen vertoont het controlemechanisme op de migratie van dieren in het binnenland zorgelijke hiaten.

Zowel de illegale als legale invoer van levende dieren als vlees- en vleesproducten is eveneens toegenomen en dat maakt dat de noodzaak tot een MKZ-uitbraak simulatie is toegenomen.(GFC)