fbpx

Suriname weer host tijdens EU-CELAC-meeting

De EU-CELAC-samenwerking is gericht op communicatie met elkaar praten over problemen en komen met oplossingsmodellen.

Om de oplossingsmodellen te kunnen implementeren, is er geld nodig. Suriname is het etiket van doorvoerland opgeplakt. Echter zal de regering er alles aan doen om deze imagoschade tot het verleden te laten behoren.

Het is daarom belangrijk voor Suriname om dit mechanisme uit te buiten ten voordele van ons als land. Dit houdt het terugdringen van het imago, dat al aan het afnemen is en veel meer doen om een positief imago te hebben in.

Vanuit dit strategisch oogpunt heeft Suriname wederom het co-chairmanschap op zich genomen, dit keer als hosting country zegt Gwendoline Babel, onderdirecteur Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en Glenn Uiterloo, voorzitter Nationale Anti Drugsraad (NAR).

De strijd tegen drugs is zeer gecompliceerd en bestaat uit bestrijding en zorg. Het belangrijkste wapen in deze strijd is samenwerking. Samenwerking is de enige manier waarop je ontwikkeling kunt realiseren.

Het doel van EU-Celac-relatie is daarom het opzetten van een mechanisme waarbij beide regio’s op regelmatige basis bij elkaar komen. Op de vraag wat voor haar het hoogtepunt van de highlevel-meeting zal zijn, antwoordde de onderdirecteur van DNV, “het formuleren van 1 beleid, dat we elkaar begrijpen”.

BEKIJK OOK
Operatie Orde Handhaving Paramaribo doet invallen op verschillende locaties

De overheid heeft de NAR in het leven geroepen om de nationale inspanningen op het gebied van drugs te bespreken. In de NAR zijn vertegenwoordigers van verschillende ministeries vertegenwoordigd.

De NAR is meer een overleg, coördinerend en adviesorgaan naar de overheid toe, op het terrein van drugs. Ook heeft de NAR een Drugsmasterplan geformuleerd, waarin alles dat gedaan moet worden om te werken aan de drugsproblematiek is beschreven.

Als het Drugmasterplan gepresenteerd is aan president Desiré Bouterse, zal het tot beleid worden verheven. Het masterplan is tot stand gekomen door de bijdrage van diverse actoren. Er is rekening gehouden met nationale- en internationale wetgeving.

Alle actoren moesten hun input leveren en op basis van die input is op een aantal terreinen beleid geformuleerd en concrete actie ondernomen.