fbpx
Suriname volgende gastheer Caribbean Urban Forum

De afgelopen week is het Caribbean Urban Forum voor de vijfde keer gehouden op het eiland Sint Lucia. Het Caribbean Urban Forum (CUF) is een jaarlijkse bijeenkomst van ca. 120 professionals in de regio op het gebied van Urban Planning en Land Management.

Het is inmiddels de belangrijkste bijeenkomst van planners en academici op dit gebied in de regio geworden. Een aantal issues die dit jaar centraal stonden waren huisvesting, lokale economische ontwikkeling, klimaatverandering, planningsystemen in kleine landen, en energie efficiency bij huizenbouw.

Planning in Suriname
Tijdens de driedaagse vergadering werden zo een 35 papers gepresenteerd, 10 pane discussies gehouden, en 6 speciale vergaderingen gehouden (business meetings).

Ir. Hans Martinus, voormalig decaan van de Technologische Faculteit van onze universiteit en opleidingscoordinator van de master in Urban Planning bij het IGSR, hield een presentatie over de uitdagingen bij de stedelijke ontwikkeling en planning in Suriname.

Hij gaf aan dat het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) in samenwerking met IBT Engineering Consultants –en na openbare inschrijving- de opdracht van het ministerie van Openbare Werken en Verkeer heeft gekregen om een structuurplan voor de woongebieden in Suriname te maken. In de orientatiefase van deze opdracht zijn er een aantal uitdagingen die zich voordoen.

Martinus ging hierbij in op het verschijnsel van de enorme groei van Paramaribo naar de rurale gebieden in Wanica toe, een verschijnsel dat bekend staat als ‘urban sprawl’. Hoe reduceer je de ongecontroleerde groei.

In dit kader werd ook het idee van een tweede stad behandeld, een idee dat vanaf de onafhankelijkheid circuleert toen Apoera alszodanig werd geidentificeerd. Het probleem is dat planners iets kunnen plannen, maar de bevolking heeft het laatste woord en doet niet altijd wat planners willen. De uitdaging voor de planner is om te zorgen dat de elementen aanwezig zijn die het aantrekkelijk maken voor de bevolking, maar ook voor bedrijven om zich in een nieuwe of bestaande stad te vestigen.

Hij behandelde een aantal criteria die hierbij van belang kunnen zijn, zoals een goede woonomgeving en aanwezigheid van werkgelegenheid, maar gaf aan dat in Suriname eigen onderzoek gedaan zal worden en met alle stakeholders gesproken zal worden. Zonder goede oplossingen zal het vraagstuk van ‘urban sprawl’ blijven bestaan met alle gevolgen vandien, zoals we zien in toenemende verkeerstromen naar de hoofdstad.

Duurzame stadsontwikkeling
Voorafgaand aan de vergaderingen werd een hele dag door Un-habitat workshops gehouden over strategische planning, duurzame stadsontwikkeling, uitbreiding van steden, het belang van de openbare ruimte in een stad, het omgaan met de informele sector, en de reductie van risicos ten gevolge van klimaatverandering.

In 2016 wordt de derde Habitat conferentie van de Verenigde Naties gehouden en de verwachting is dat het Caribisch gebied een eigen positiepaper zal opstellen daarvoor. Door UN-habitat werden twee speciale panelsessies hieraan besteed, waaronder een panel over de inclusieve stad in het Caribisch gebied.

Energie efficiëntie in de gebouwde omgeving
Er zijn ook werkvergaderingen georganiseerd ten behoeve van het CarEnTrain Project (‘Mainstreaming Energy Efficiency and Climate Change in Built Environment Training and Research’). De Technologische faculteit van de Anton de Kom universiteit participeert in dit regionaal project dat zich richt op capaciteitsopbouw op het gebied van energie efficiëntie binnen de gebouwde omgeving. Naast Suriname zijn universiteiten van Jamaica, Trinidad en Tobago, Guyana, België en Nederland partners in dit project. Het CarEnTrain project heeft als doel het bewerkstelligen van energie efficiëntie binnen gebouwen alsook hun omgeving, denk maar aan het verkeer, middels het aanbieden van trainingen aan studenten en professionals, alsook het bevorderen van onderzoek op de universiteit. Namens de universiteit participeerde Ria Jharap MSc in de projectvergaderingen.

Caribbean Planners Association
De vergadering werd georganiseerd door de Vereniging van Planners in St. Lucia, welke tijdens de CUF officieel werd geproclameerd. Elk deelnemend land is opgeroepen een eigen vereniging op te richten en Jamaica, Trinidad & Tobago, Barbados, Dominica en St. Lucia hebben inmiddels zulke verenigingen.

Guyana gaf aan dat de statuten daar rond zijn en de vereniging binnenkort opgericht zal worden. In Suriname heeft een werkgroep reeds voorbereidend werk gedaan en het voornemen is om voor eind van het jaar de vereniging op te richten. Elke national vereniging kan zich op haar beurt aansluiten bij de Caribische Planners Associatie (CPA) en het is de bedoeling dat het CUF door de CPA wordt georganiseerd, waarbij de lokale vereniging met de organisatie wordt belast.

Het CUF is enkele jaren geleden ontstaan vanuit een samenwerkingsproject tussen de University of the West Indies, de Anton de Kom Universiteit, de Universiteit van Guyana en de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens dat project werd het Caribbean Network for Urban and Land Management (CNULM) opgericht. Vanuit het CNULM is het Caribean Urban Forum (CUF) ontstaan, omdat vele landen met soortgelijke stedelijke vraagstukken te kampen hebben, maar zelf vaak te weinig kennis in huis hebben om ze op te lossen. Het delen van informatie tijdens een ontmoeting van professionals is dan ook zeer welkom gebleken en het feit dat het CUF thans een vaste plaats heeft veroverd in de regio getuigt daarvan.

Tijdens zijn openingstoespraak onderstreepte de minister van Fysieke Ontwikkeling, Huisvesting en Stedelijke Vernieuwing van St. Lucia dit ook duidelijk. Het CNULM onderhoudt een website voor urban issues in de regio, waarop ook alle papers en verslagen van vorige CUF’s gratis kunnen worden gedownload (www.blueSpaceCaribbean.com).

CUF 2016 in Suriname
Suriname heeft zich voor het houden van het Caribbean Urban Forum in 2016 kandidaat gesteld. De kandidaatstelling werd zeer positief ontvangen door de aanwezigen.

Delegatieleider prof. Marten Schalkwijk gaf namens de Surinaamse delegatie aan dat Suriname aan de basis van het CUF heeft gestaan en de positieve ontwikkeling daarvan tot een professionele regionaal forum heeft meegemaakt. De erkenning van het CUF blijkt niet alleen uit de toenemende participatie van planners en academici, maar ook uit erkenning en participatie van verschillende overheidsorganisaties.

De participatie in het CUF en ondersteuning door de UNhabitat, OECS en IDB getuigt hier ook van. En marge van de vergadering had hij ter voorbereiding op CUF6 een aantal gesprekken gevoerd, welke allemaal voldoende positief waren om de verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Schalkwijk bedankte de organisatoren van St. Lucia voor hun harde werk en goede organisatie. Hij zegde toe dat de Surinaamse Vereniging van Planners een feit zal worden en haar best zal doen om de zesde CUF goed te organiseren.

Meer nieuws

15-jarige tiener verdronken

GFC NIEUWS- Een 15-jarige tiener is in het weekend bij Blanche Marievallen in de diepte verdwenen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Aanmaak E-ID in Coronie weer mogelijk

GFC NIEUWS- De herstart van de aanmaak van de elektronische identiteitskaart(E-ID) is afgelopen week begonnen bij het Bureau voor Burgerzaken Coronie. Impotent of minder potent?…

Spoedmeeting Waterschappen Nickerie

GFC NIEUWS- De verschillende waterschappen van Nickerie kwamen afgelopen week samen met de districtscommissaris en de Commissie Waterschappen in spoedvergadering bijeen. Impotent of minder potent?…

Covid-pakketten gearriveerd in Marowijne

GFC NIEUWS- De Covid-19-ondersteuningspakketten, die bestemd zijn voor de gemeenschap van Marowijne, zijn de afgelopen week vervoerd naar het gebied. Impotent of minder potent? Maak…

138 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen blijft dalen. De teller staat nu op 138. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Iran straft vier dieven met vingeramputatie

GFC NIEUWS- Vier vingers van vier veroordeelde dieven in Iran zullen binnenkort worden afgezaagd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…