fbpx
Facebook Pagelike Widget

Suriname voldoet niet 100% om alle maatregelen op te heffen

GFC NIEUWS- Hoewel Suriname een bijzondere mijlpaal heeft bereikt met nul COVID-19 besmette gevallen, zijn we volgens president Desiré Bouterse er nog niet.

Het staatshoofd zegt in zijn televisietoespraak op zaterdag 9 mei 2020 dat Suriname zich bevindt in de Caricom-categorie: “sporadische gevallen”. “Dat wil zeggen dat wij nog niet 100% voldoen aan de criteria om alle maatregelen direct op te heffen. Hoewel de cijfers ons hoopvol stemmen, moeten wij ons nu niet laten verrassen,” waarschuwt de president.

Hij brengt zijn dank uit aan het volk van voor de medewerking aan de door de regering uitgevaardigde maatregelen en de hebben gebeden voor ons land. “Het is de combinatie van zorgvuldige maatregelen én uw inzet, die gemaakt hebben dat wij thans nul COVID-19 besmette personen hebben. Dat is een bijzondere mijlpaal en daar mogen wij allemaal dankbaar voor zijn,” gaat het staatshoofd verder.

De waakzaamheid van de autoriteiten focust zich onverminderd op de grenzen. In het bijzonder is volgens de president de oostgrens met Frans-Guyana, de Marowijne-, Lawa- en Tapanahonyrivier, er één van grote zorg. De afgelopen 14 dagen hebben de autoriteiten de ontwikkeling van de situatie aan de grenzen gemonitord.

President Bouterse: “Dat neemt niet weg dat de situatie in de kustvlakte ons hoopvol heeft gestemd. Wij horen de roep uit de samenleving voor versoepeling van de maatregelen. Na inwinning van de adviezen van de WHO, de PAHO, onze eigen gezondheidsautoriteiten, als ook na afstemming met regeringsleiders van de Caricom-landen hebben wij de balans opgemaakt. Hierbij hebben wij gezondheids- en sociaaleconomische belangen gewogen. Wij hebben uiteindelijk besloten om aan een gefaseerde versoepeling te beginnen.”

Volgens president Bouterse zal de aanpassing van maatregelen echter alleen mogelijk zijn wanneer wij continu in staat zijn de risico’s te beheersen. “Daarom zullen wij faseren én continu evalueren. Met name de samenwerking en getoonde verantwoordelijkheid van ons allen – overheid, bedrijfsleven en u thuis – zullen essentieel blijken voor het succes van dit besluit.” Aldus het Surinaamse staatshoofd.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…