fbpx

Suriname verwelkomt volksleider Evo Morales

Suriname maakt zicht klaar om president Evo Morales Ayma van de Plurinationale Staat van Bolivia te verwelkomen.

Op 10 juli wordt de president ontvangen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij in het district Para. De Boliviaanse president staat bekend om zijn carrière als vakbondsman, boerenleider en politicus.

Het staatshoofd is geboren op 26 oktober 1959 in Orinoca, Oruro, Bolivia. Als kind begon hij heel vroeg te werken en hielp zijn ouders in de landbouw. Hij heeft basisonderwijs genoten in zijn geboortedorp en later in Oruro, waarbij hij ook diverse ambachten bekleedde, waaronder: metselaar, bakker en trompettist in een muziekband.

Morales werd in 1998 gekozen tot Uitvoerend Secretaris van de Cocalera Foundation of the Tropic of the Chapare. Tijdens zijn vakbondscarrière kreeg hij vaak te kampen met repressie en gevangenschap.

Het staatshoofd nam in 2002 deel aan de presidentsverkiezingen in Bolivia. Hij werd toen als tweede gekozen. Tijdens de presidentsverkiezingen in 2005 werd hij in de eerste ronde met 54% van de stemmen gekozen tot president van Bolivia. Zijn mandaat werd in december 2019 verlengd met een electorale winst (64 % van de stemmen) tijdens de presidentsverkiezingen.

Op 12 oktober 2014 boekte de politieke beweging waaraan hij leiding geeft, de Beweging naar het Socialisme-Politiek Instrument voor de Soevereiniteit van de Volkeren (MAS) tijdens de presidentsverkiezingen opnieuw winst. Op dit moment beschikt zijn partij over een comfortabele en absolute meerderheid in de Nationale Volksvertegenwoordiging en de Plurinationale Wetgevende orgaan.

President Evo Morales Ayma is de eerste inheemse president van Bolivia en zet zich enorm in voor de sociaaleconomische vooruitgang van de inheemse bevolking van zijn land.

Overige berichten