fbpx

Suriname verwacht binnenkort buitenlandse leiders

Suriname bereidt zich deze maand voor op het bezoek van enkele buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Deze bezoeken kunnen volgens het NII worden geplaatst in het kader van diversificatie van het buitenlands beleid. Behalve het bezoek van de premier van Barbados, Mia Mottley en de Ashanti hine, Osei Tutu II verwacht Suriname ook andere buitenlandse leiders.

Mia Mottley

De aftrap van de reeks bezoeken wordt gedaan door eerste vrouwelijke prime minister van Barbados, Mia Mottley. Zij brengt een officieel werkbezoek aan president Desiré Bouterse. Niet alleen in Caricomverband, maar ook de onderlinge band tussen Barbados en Suriname moeten door dit bezoek strakker worden aangehaald.

In augustus 2018 heeft er reeds een verkenningsmissie plaatsgevonden, waarbij sectoren zoals Landbouw, Handel en Toerisme aan de orde zijn geweest. Connectiviteit tussen landen onderling is van groot belang hierbij.

Mottley is ook verantwoordelijk voor de Caricom Single Market and Economy in de Caricom. Zij maakt zich sterk om dit regionaal integratieproject in stand te houden. Zij is verder zeer onder de indruk van de multiculturele samenstelling van ons land. Suriname zou veel meer moeten doen hiermee binnen de Caricom volgens de premier.

Asantehene

Vervolgens komt ook de minister van Buitenlandse Zaken van Ghana, Shirley Ayorkor- Botchway, als onderdeel van het groter bezoek van de zestiende Asantehene. Koning Osei Tutu-II, van het Ashante-koninkrijk in Ghana, brengt een bezoek aan ons land. Zoals eerder door de president aangekondigd, moeten de banden met het Afrikaanse continent verstevigd worden. Politiek-historisch is zo een bezoek van eminent belang voor ons land.

De koning zal de ere gast van president Bouterse zijn tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag op 25 november. “Koning Osei Tutu-II van het Ashante-koninkrijk in Ghana, is een zeer bijzondere man in zijn land en staat bekend om het verzoeningsproces welke hij heeft kunnen bijleggen om in zijn regio, dat bijna eeuwen duurde, te kunnen oplossen”. De koning heeft vanwege zijn economisch inzicht gebieden tot ontwikkeling weten te brengen door het stimuleren van lokaal ondernemerschap.

Ook in het geval van een Surinamer zijn van Afrikaanse afkomst kan van historische waarde zijn. Suriname gaat ook het lidmaatschap formaliseren met de African Union. Dit bezoek is significant voor Suriname, vanwege onze cultuur en Surinamers die affiniteit hebben met West-Afrika, met name Ghana. De Koning reist met een 40-man tellende delegatie naar Suriname.

Overige bezoeken

Na deze bezoeken volgen er nog andere, zoals het bezoek van de ministers van buitenlandse zaken van Rusland en Marokko. Daarnaast zullen de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika en de niet-residerende ambassadeur van Mexico, voor de Onafhankelijkheidsdag geloofsbrieven aanbieden aan de president. In de maand december zullen er ook geloofsbrieven worden aangeboden.(GFC)