fbpx

Suriname van stabiele economie gegaan naar instabiele en neerwaartse economische groei

Dit bracht VHP-leider Chandrikapersad Santokhi naar voren tijdens de behandeling van de Algemene Politieke Beschouwing op de begroting 2018 in DNA.

“We zijn gegaan van een stabiele economie en van een economische groei naar een instabiele economie en neerwaartse economische groei. Ook onze middelen in staatskas en de internationale reserves zijn behoorlijk aangetast. Onze sterke SRD is afgezwakt”.

Vele goede ratings en positionering van Suriname op internationale beoordelingslijsten; financiële en monetaire ratings, beoordelingen en ratings over veiligheid; mensenhandel; financiële rating; mensenrechten; democratie; kinderarbeid; drugsbestrijding, bestrijding terrorisme, zijn door het regeerbeleid volgens Santokhi omgezet in negatieve ratings met als gevolg een negatief imago voor ons land, waarvan de totale samenleving het slachtoffer wordt. Dit werkt door naar alle sectoren zoals financiële sector, handel, import-export, investeringen en toerisme.

Wat is de realiteit nu?

De realiteit laat volgens Santhoki zien dan wij van de 17de rijkste land in de wereld tot 1 van de armste landen zijn geworden in de regio. Dit tegen de achtergrond van:

BEKIJK OOK
VVD wil implementatie van direct doeltreffende wisselkoersstabilisatiemaatregelen

– Meer dan 3 miljard us dollar extra inkomsten in 4 jaren tijd en 1,2 miljard us dollar op de internationale reserve. Wij van de oppositie hebben vaker gevraagd aan de regering om een overzicht te presenteren van de uitgaven cq de bestedingen over deze periode, en wij blijven ernaar uitkijken.

– Maar ook de vele rijke natuurlijke hulpbronnen, die wij hebben.

– En een relatief kleine economie en klein inwonersaantal, dat niet moeilijk te dienen is.

Santokhi: “in feite moeten wij concluderen dat met de bovengenoemde zaken, Suriname met goed beleid en goed bestuur, en juiste inzet van deze middelen, vele Surinamers nu welzijn en welvaart zouden hebben”.(GFC)