fbpx
Suriname uniek met 5,5 miljoen scans aan online archieven

Niet alleen zijn de Surinaamse archieven door Nederland teruggeven, ze zijn ook gedigitaliseerd – een totaal van 5,5 miljoen scans – en online beschikbaar gesteld, wat als uniek kan worden beschouwd in de wereld.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken is er dan ook van overtuigd dat dit project als voorbeeld zal dienen voor de internationale, alsook regionale archiefgemeenschap.

De bewindsman heeft op donderdag 6 april de directeuren van het Nationaal Archief Suriname (NAS) én het Nationaal Archief Nederland (NAN) ontvangen ter afsluiting van het project “Teruggave Archieven Suriname”.

Tijdens deze ontmoeting is onder meer ter sprake gekomen het versterken van het samenwerkingsverband tussen beide archiefinstituten. Ook is aangekaart dat de bewustwording over het belang van goed archiefbeheer overheidsbreed vergroot zou moeten worden.

Minister Noersalim acht het uitermate belangrijk voor een jonge natie als Suriname, om zich bewust te zijn van de eigen geschiedenis. Immers, archieven spelen een wezenlijke rol in de ontwikkeling van de samenleving door het veilig stellen van en het bijdragen aan individueel en gemeenschappelijk geheugen.

Gelet op het feit dat de herkomst van het volk van de Republiek Suriname te vinden is in diverse werelddelen zoals Azië, Afrika en Europa, maar ook het Caribisch gebied, moeten de sporen, die zijn achtergelaten in de koloniale archieven (1667-1975) over onder andere de wordingsgeschiedenis van het Surinaams volk, op verantwoorde wijze behouden worden voor en overdragen worden aan de volgende generaties.

“Bij het bestuderen van deze sporen die zijn achtergelaten, veelal door de koloniale bestuurders, moeten wij kritisch tegenover de bronnen staan en onze bevindingen op wetenschappelijk verantwoorde wijze formuleren”, stelt de minister.

De jarenlange samenwerking tussen het NAS en NAN sinds 2001 heeft vooral positieve impulsen teweeg gebracht voor de ontwikkeling van het archiefwezen in Suriname. In het bijzonder de professionalisering van archiefkader, de bouw van dit prachtig archiefgebouw en de teruggave van de Surinaamse archieven kunnen als mijlpalen beschouwd worden. Het begrip ‘gedeeld erfgoed’ kan als leidraad voor deze archiefsamenwerking beschouwd worden.

Minister Noersalim heeft er alle vertrouwen in dat dit ook één van de karakteristieken zal zijn voor de toekomstige samenwerking in de komende jaren. De coöperatieve opstelling, respect voor elkaars opvattingen en de bereidwilligheid om samen naar werkbare oplossingen te zoeken voor gerezen uitdagingen zijn volgens de bewindsman belangrijke ingrediënten geweest voor het succesvol kunnen afronden van het project Teruggave Archieven Suriname.(GFC)

Meer nieuws

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Nieuw bondscentrum BBGO maakt fleurige indruk

GFC NIEUWS- De officiële opening van het centrum van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft donderdag plaatsgevonden. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Covid-19-protocol ontwikkeld voor kinderverblijven

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft een protocol ontvangen voor Covid-19-maatregelen bij kinderdagverblijven, tehuizen en internaten. Dikke mensen slanken het…

Open brief afzetting Gaama Albert Aboikoni

GFC NIEUWS- De kabiteni’s en basya’s der Saamaka in Nederland bijeen op zondag 18 oktober. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…