fbpx
Suriname toegetreden tot de Akte van Genève

GFC NIEUWS- Suriname is dinsdag officieel toegetreden tot de Akte van Genève bij de overeenkomst van ‘s- Gravenhage.

De Nationale Assemblée (DNA) heeft de wet over de Internationale Inschrijving van Tekeningen of Modellen van Nijverheid met algemene 40 stemmen goedgekeurd. Deze goedkeuring is geboden ingevolge artikel 104 lid 1 van de Grondwet van de Republiek Suriname.

Suriname en het Haagse systeem

Het Haagse systeem stelt de belanghebbende burger van een lidstaat in de gelegenheid om bescherming te verkrijgen voor hun ontwerpen met een minimum van formaliteiten en kosten.

Verder vermijdt het Haagse systeem de noodzaak om voortdurend toezicht te houden op de deadline voor verlenging van een hele reeks nationale registraties, die van lidstaat tot lidstaat variëren.

Volgens het Haagse systeem ontvangt de aanvrager via een enkele internationale aanvraag in één taal, tegen betaling van één enkele vergoeding, in één valuta (Zwitserse frank) en met één kantoor (het Internationale Bureau) een bundel van nationale rechten.

Na goedkeuring van de wet heeft commissievoorzitter Amzad Abdoel de Surinaamse gemeenschap gefeliciteerd met de aanname van deze wet. ”Dit verdrag is een heel belangrijk verdrag. Het is een startpunt. Ik kijk uit naar de wet Intellectuele Eigendommen, voor behandeling en goedkeuring in de DNA, om zo een stap te zetten in de richting van transformatie van de intellectuele eigendommen van ons land en volk”, zegt Abdoel.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.