Suriname toegetreden tot de Akte van Genève

GFC NIEUWS- Suriname is dinsdag officieel toegetreden tot de Akte van Genève bij de overeenkomst van ‘s- Gravenhage.
De Nationale Assemblée (DNA) heeft de wet over de Internationale Inschrijving van Tekeningen of Modellen van Nijverheid met algemene 40 stemmen goedgekeurd. Deze goedkeuring is geboden ingevolge artikel 104 lid 1 van de Grondwet van de Republiek Suriname.
Suriname en het Haagse systeem
Het Haagse systeem stelt de belanghebbende burger van een lidstaat in de gelegenheid om bescherming te verkrijgen voor hun ontwerpen met een minimum van formaliteiten en kosten.
Verder vermijdt het Haagse systeem de noodzaak om voortdurend toezicht te houden op de deadline voor verlenging van een hele reeks nationale registraties, die van lidstaat tot lidstaat variëren.
Volgens het Haagse systeem ontvangt de aanvrager via een enkele internationale aanvraag in één taal, tegen betaling van één enkele vergoeding, in één valuta (Zwitserse frank) en met één kantoor (het Internationale Bureau) een bundel van nationale rechten.
Na goedkeuring van de wet heeft commissievoorzitter Amzad Abdoel de Surinaamse gemeenschap gefeliciteerd met de aanname van deze wet. ”Dit verdrag is een heel belangrijk verdrag. Het is een startpunt. Ik kijk uit naar de wet Intellectuele Eigendommen, voor behandeling en goedkeuring in de DNA, om zo een stap te zetten in de richting van transformatie van de intellectuele eigendommen van ons land en volk”, zegt Abdoel.