fbpx
Suriname telt een van de hoogste werkloosheidscijfer in regio

In 2012 waren van de ruim 100.000 economisch actieve personen in Paramaribo ruim 9.200 werkloos. In Wanica waren van de ruim 46.000 economisch actieve personen ongeveer 4.400 zonder werk.  De Centrale Bank van Suriname noteerde dat jaar meer dan 21.000 werklozen in Suriname.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zou het werkloosheidscijfer in 2014 circa 12,2 procent zijn. In 2015 zou ongeveer 12 procent van de beroepsbevolking in Suriname werkloos zijn. Of deze cijfers gehandhaafd kunnen worden, nu er afvloeiingen plaatsvinden bij bedrijven in diverse sectoren waaronder Suralco, Rosebel Mining NV en de Greenheart Group, zal nog moeten blijken.

Met een percentage van 12,4 in 2013 had Suriname het hoogste werkloosheidscijfer in Zuid-Amerika. Volgens de ILO is het werkloosheidscijfer van Suriname op vier na het hoogste in de Amerika’s.

In deze regio noteerden in 2013 slechts Guadeloupe (22,9%), de Dominicaanse Republiek (15%), Jamaica (15%) en de Bahamas (13,6%) relatief meer werklozen onder de beroepsbevolking. Het hoge werkloosheidspercentage dat de ILO voor ons land heeft vastgesteld, schommelt overigens al jaren tussen de 12 en 13 procent.

Werkloosheid heeft grote economische, maatschappelijke en sociale invloed. Uit onderzoek is gebleken dat er een katalyserende werking uitgaat van werkloosheid bij personen die zelfmoordplannen hebben.

Dit kan worden geconcludeerd uit het rapport ‘Modelling suicide and unemployment: a longitudinal analysis covering 63 countries, 2000–11’, dat in het wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet’ is gepubliceerd.

In deze landenstudie, waarin Suriname eveneens is opgenomen, wordt aangetekend dat er een sterke link is tussen de stijgende werkloosheid en zelfmoord.

Werkloosheid is rechtstreeks van invloed op de gezondheid van individuen, en het is niet verwonderlijk dat studies een bepaald causaal verband hebben aangetoond tussen werkloosheid en zelfmoord.

 

 

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…