fbpx

'Suriname surprise op Curaçao'

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.
Ze worden daarna nog elk met de hand in vloeiende streken beschilderd. Dan volgt de ster in rood of blauw afgemaakt met enkele zwarte lijnen. Een ondergrond van grof gevlokte spaanplaat geeft het geheel een organische feel. De recycle-kunstwerkjes zijn onderdeel van het Suriname Surprise pakket dat ten tijde van Srefidensi op Curaçao verkrijgbaar is.
Ze zijn bedoeld om de connectie tussen Suriname en Curaçao te versterken maar dragen daarbij ook een boodschap uit. De ‘Swiet Sranan Srefidensi packages’ zijn gevuld met Surinaamse heerlijkheden zoals bojo, fiadoe cake en gemberbier.
Het project is een initiatief van eventbureau Orga Nice in samenwerking met Synergy Market Solutions. DJ Jerry Jay stelde een playlist met Surinaamse liedjes op, als extra onderdeel van het pakket, te beluisteren op youtube. De winst van dit project zal worden besteed aan een kindertehuis in Suriname.
Al het lekkers werd gebakken en klaargemaakt door Marleen Mac Donald, een Surinaamse vriendin en voormalig Pastry Chef van Torarica Resort en nu docent consumptieve techniek op Curaçao. Een stukje Suriname in een doosje om op Curaçao van te proeven en te genieten.
De JPF, de Suriname Vereniging op Curaçao, hielp met de promotie van het project. De pakketten konden worden opgehaald bij Caribbean Bakery Supplies.
In 2019 werd op 25 november op Curaçao ook een Srefidensi party georganiseerd. Het was een feestelijke ontmoeting tussen Surinamers en Curaçaoënaars. Surinaamse bedrijven en organisaties uit verschillende branches waren er vertegenwoordigd.
Het ging daarbij niet alleen om het promoten van de Surinaamse markt op Curaçao maar vooral ook om het uitwisselen van cultuur, sociale contacten en creativiteit. Een spontane Caraïbische ontmoeting ter versterking van de onderlinge relaties.
Het toenmalige event was een groot succes en haalde zelfs de Amigoe krant. Voor Srefidensi in 2020 waren er dan ook grootse plannen om het event te herhalen en dit keer op grotere schaal uit te pakken. Helaas gooide de corona-pandemie al deze mooie plannen in het water.
Orga Nice en Synergy bedachten het ‘Surinaamse Surprise op Curaçao pakket’ om Curaçao met Srefidensi toch nog te kunnen trakteren op een stukje Suriname en de eerder gemaakte connectie sterk te houden. Deze connectie voelt ook Roberto Tjon A Meeuw.
Een Surinaamse kunstenaar die zich op Curaçao vestigde en met al zijn passie integreerde in de samenleving van het eiland zonder zijn Surinaamse identiteit te verliezen. ‘Ik woon hier maar mijn hart ligt nog steeds in Suriname’ zegt hij. “Maar Curaçao en Suriname, we zijn in principe familie. Onze creoolse voorouders werden naar dit eiland gebracht en verdeeld. We zijn allebei Nederlandse kolonies geweest.”
Naar zijn mening zoeken we elkaar te weinig op en hij wil graag meewerken om de brug tussen Suriname en Curaçao te versterken. “Hoe kunnen we bij elkaar komen en vrij zijn?”
Als recycle kunstenaar zet hij zich in voor natuurbehoud en probeert hij de bewustwording op gang te brengen dat we moeten koesteren wat we hebben en ons vuil reproduceren. Die boodschap zit ook in de tegeltjes die hij beschilderde voor het Surinaamse surprise pakket. Ze bestaan uit gerecycled materiaal maar hangen straks als kunstwerkjes weer bij de mensen thuis. Een stukje verbintenis en milieubewustzijn in één. Srefidensi staat immers voor vrijheid maar ook een eigen verantwoordelijkheid die we samen delen.

OOK INTERESSANT
Justitieminister Amoksi verbreekt stilzwijgen over uitzetting Asawini